Μπλόκο στα λευκά μπαστούνια

Σε αχρηστία οι υποδομές του 2004, για τους τυφλούς στην Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

Γράψετε εδώ το κείμενο.Ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος, έχει προβλήματα όρασης, επιχειρεί να περπατήσει με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού του στο πεζοδρόμιο της οδού Αθηνάς, στο ύψος της Ομόνοιας. Κυλάει το μπαστούνι του στον «οδηγό» τυφλών που υπάρχει στο πεζοδρόμιο, αλλά… σκοντάφτει σε πάγκους με ρούχα, που είναι τοποθετημένοι πάνω στον «οδηγό»!

Δεκάδες είναι τα εμπόδια που μπλοκάρουν τις ειδικές λωρίδες τυφλών, οι οποίες υπάρχουν στα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας- και όχι μόνο. «Τα συναντάμε καθημερινά μπροστά μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μαρκοστάμος, που είναι αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. «Σε όποιο πεζοδρόμιο της Αθήνας που διαθέτει “οδηγό” αν επιχειρήσει να κινηθεί ένας πολίτης με προβλήματα όρασης, θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα. Παρκαρισμένες μηχανές, σκουπίδια, πάγκους, τραπεζοκαθίσματα», προσθέτει.
Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χιλιάδες πλάκες πεζοδρομίων- 250.000 τετραγωνικά μέτρα, συνολικά- αντικαταστά θηκαν. Τοποθετήθηκαν ειδικοί διάδρομοι τυφλών, προκειμένου η Αθήνα να γίνει προσβάσιμη πόλη. Όπως αποδεικνύεται, όμως, η πρωτεύουσα έγινε και πάλι απροσπέλαστη, μόλις έσβησαν τα φώτα των Ολυμπιακών. Και οι υποδομές για τους τυφλούς είναι σε αχρηστία…

Συνεχές σλάλομ

«Τα ΝΕΑ» ακολούθησαν τον Παναγιώτη Μαρκοστάμο σε μια διαδρομή μόλις 300 μέτρων από τον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια έως την κεντρική αγορά της Αθήνας. Μετά το πρώτο εμπόδιο – τους πάγκους με τα ρούχα- συνέχισε το… σλάλομ, ώσπου το μπαστούνι του σταμάτησε στο δεύτερο εμπόδιο: ένα κοντέινερ γεμάτο οικοδομικά υλικά βρισκόταν πάνω στον ειδικό διάδρομο των τυφλών. Ο εργολάβος που ήταν εκεί, είδε την εικόνα και είπε: «Ζητάμε συγγνώμη από τον κύριο. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βάλουμε αλλού το κοντέινερ».
Τρίτο εμπόδιο: Το λευκό μπαστούνι ξαναπήρε τη θέση του στον «οδηγό», αλλά μόλις 3 μέτρα πιο κάτω, ο κ. Μαρκοστάμος κινδύνευσε να πέσει πάνω σε ένα περίπτερομάλιστα, τον συγκράτησε ο περιπτεράς για να μην του χαλάσει την πραμάτεια. Το περίπτερο είναι τοποθετημένο πάνω στον «οδηγό»- και μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο της Αθήνας. Ο περιπτεράς απολογήθηκε με άνεση: «Το ξέρω ότι εμποδίζει το περίπτερο, αλλά δεν είναι δικό μου».

Σπασμένες πλάκες

Ελάχιστα μέτρα πριν από το δημαρχείο, η πορεία του κ. Μαρκοστάμου διακόπτεται και πάλι, από ένα τέταρτο εμπόδιο: Ο διάδρομος τυφλών σταμάτησε στη μέση του πεζοδρομίου, αφού κάποιες από τις πλάκες ήταν σπασμένες. «Πέρυσι σε ένα ανάλογο πεζοδρόμιο με σπασμένες πλάκες έπεσα και έπαθα διάστρεμμα», θυμάται ο κ. Μαρκοστάμος.
Το ζικ ζακ ανάμεσα σε περίπτερα, πάγκους με τρόφιμα, κλουβιά με ζώα συνεχίστηκε μέχρι την αγορά. Το λευκό μπαστούνι έπεσε πάνω σε δύο μοτοσυκλέτες που ήταν παρκαρισμένες ακριβώς πάνω στον «οδηγό».