Μπλόκο στο μνημόνιο από… τους γιατρούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς και χωρίς το εισιτήριο των 3 ευρώ απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα μέτρα περιστολής δαπανών που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

 Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αποφάσισαν να «κλείσουν» την ερχόμενη εβδομάδα τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και καλούν τους ασθενείς να μην πληρώσουν το «χαράτσι» και να υπερασπιστούν το τελευταίο οχυρό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου 2010 οι γιατροί θα κάνουν «κατάληψη» στα ταμεία των νοσοκομείων κι έτσι οι ασθενείς δε θα πληρώνουν ούτε τα 3 ευρώ ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται. Οπως ανέφεραν σε χτεσινή συνέντευξη Tύπου μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η καμπάνια της ΟΕΝΓΕ για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας αποτελεί μία στοιχειώδης ανταπόκριση των γιατρών στον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και σε όσα επιτάσσει το Ελληνικό Σύνταγμα για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. 

Δεν κοστολογούνται οι ζωές…

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για εξοικονόμηση χρημάτων, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία προμηθεύονται φτηνά υλικά, η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν έχει υποβαθμιστεί και ότι οι ζωές δεν κοστολογούνται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ. Δημήτρη Βαρνάβα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει πως δε γνωρίζει τη σχέση κόστους – οφέλους.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, αν το νοσοκομείο προμηθεύεται ινσουλίνη παλαιάς γενιάς, κερδίζει 10 ευρώ την ημέρα, αλλά, αν ένας διαβητικός νοσηλευτεί για να υποβληθεί σε επέμβαση, μέχρι να ρυθμιστεί στο νοσοκομείο, θα «κοστίσει» 400 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή, σε πέντε μέρες το νοσοκομείο θα κερδίσει 50 ευρώ, αλλά το ΕΣΥ θα δαπανήσει 2.000 ευρώ. 

Κι άλλο χαράτσι;

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία των μελών της ΟΕΝΓΕ ότι το υπουργείο θα βάλει κι άλλο χαράτσι στους ασθενείς. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το εισιτήριο των 3 ευρώ θα αυξηθεί σε 5 ή ακόμη και 10 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου», τέθηκε θέμα πιθανής αύξησης του εισιτηρίου, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου είναι τα λογιστικά των νοσοκομείων, τα οποία βλέπει πλέον ως επιχειρήσεις. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν ακόμη φόβους ότι το υπουργείο Υγείας -για να κάνει οικονομία και να μαζέψει χρήματα- θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή ακόμη και σε κλείσιμο νοσοκομείων και καταγγέλλουν τις περικοπές στις παροχές που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο Θεαγένειο δεν υπάρχει ελεγκτής του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδες ασθενείς, ενώ οι κρατούμενοι στις φυλακές των Γρεβενών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις οδοντιατρικές πράξεις που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν. 

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ φοβούνται μάλιστα μήπως φτάσουμε στο σημείο τα νοσοκομεία να διώχνουν τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα, δε, το νοσοκομείο της Νίκαιας δε δεχόταν έναν 7χρονο ασθενή που είχε χαμηλό αιματοκρίτη και έπρεπε να εισαχθεί επειγόντως, γιατί οι γονείς του ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν χρήματα για… εγγύηση. 

Ασθενείς λόγω… κρίσης

Εντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι λόγω της κρίσης, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης, κρίσης πανικού και αγχώδους διαταραχής, ενώ στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί αρκετοί ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο, ζητούν και πάλι εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο.

Τέλος, τα μέλη της ΟΕΝΓΕ έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση επιδημιών, όπως το AIDS, λόγω του ψαλιδίσματος των θεραπειών και της χορήγησης γενόσημων, φθηνών φαρμάκων. Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι αρκετοί μετανάστες που είναι ανασφάλιστοι και φορείς του ιού δεν θα έχουν πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα και ότι τα κρούσματα του ιού θα αυξηθούν στη χώρα μας…