burn out

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει το το burn-out στον κατάλογο Κατάταξης Ασθενειών του (κλικ εδώ). Από το καθημερινό λεξιλόγιο, το burn – out βρίσκει επομένως τώρα τη θέση του στην ιατρική ορολογία.
Το burn – out ήταν πάντοτε μια έννοια με αρκετά ασαφές περιεχόμενο και η επιστημονική κοινότητα συναντούσε σοβαρές δυσκολίες στο να καταλήξει σε έναν κοινά αποδεκτό ορισμό.
Τις προηγούμενες δεκαετίες εμφανίστηκαν εκατοντάδες μελέτες που ασχολούνταν με το φαινόμενο. Όλες τους, ωστόσο, απέφευγαν να κατατάξουν την εργασιακή εξουθένωση ως ασθένεια, παρά την όλο και μεγαλύτερη έκταση που λάμβανε το φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών.
Στο άρθρο τους στην ιατρική επιθεώρηση «Sage» το 2017, οι Λίντα και Τόρστεν Χάινεμαν εξέτασαν τη σχετική βιβλιογραφία καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι προηγούμενες μελέτες δεν διαχώριζαν αποτελεσματικά την εργασιακή εξουθένωση από την κατάθλιψη ή επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε δευτερογενείς παράγοντες, αντί να προσπαθούν να αναπτύξουν ειδικά διαγνωστικά κριτήρια.
Τον δρόμο αυτό ανοίγει τώρα η, έστω και διστακτική, πρώτη κίνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.