Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι μία

Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι μία: ιδιωτικό!

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το συμπέρασμα από τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (κλικ εδώ).

Η συνέντευξη δόθηκε ως προθέρμανση στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο ν’ αλλάξει εκ βάθρων το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ξεκινώντας από το «φιλέτο» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: μα η ΠΦΥ είναι το πλέον ιδιωτικοποιημένο κομμάτι της περίθαλψης. Το 75% ανήκει σε ιδιώτες και μόνο το 25% στο δημόσιο, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά είναι αντίστροφα. Προς τι λοιπόν η πρεμούρα της κυβέρνησης;

Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στα ποσοστά. Οι μεγάλοι όμιλοι, αυτοί που είναι ταυτόχρονα και οι μεγάλοι χορηγοί της ΝΔ, θέλουν να επικρατήσουν -ει δυνατόν- στο σύνολο της ΠΦΥ, θέτοντας τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες στο περιθώριο. Για παράδειγμα υπάρχουν πληροφορίες πως ο ΕΟΠΥΥ θα θέσει τέτοια κριτήρια σύμβασης με ιδιώτες, τα οποία θα αδυνατεί να παρακολουθήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών παρόχων και θα τεθεί αυτόματα εκτός συναγωνισμού.

Έχει πολλά σημεία που αξίζουν σχολιασμού η συνέντευξη Πλεύρη. Όπως λχ οι μάνατζερ που θα μπουν στα Νοσοκομεία, ενώ ήδη μας είχαν πείσει πως οι Διοικητές Νοσοκομείων λειτουργούν και ως μάνατζερ. Πιθανόν προσπαθούν ν’ αποφύγουν την κακοτοπιά ενός δεύτερου Πατέρα, του γνωστού ογδοηκοντούτη στον οποίο ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί θέση Διοικητή στην Καρδίτσα και όταν την αθέτησε εκείνος πήρε σβάρνα τα κανάλια και τους διέσυρε.

Τέλος ενδιαφέρον έχει η τελευταία ερώτηση που αφορά στο αντισημιτικό παρελθόν που καταδιώκει τον Πλεύρη, καθώς και το χουντικό οικογενειακό του παρελθόν.

Η απάντησή του ξεκινάει ως εξής: «Ξέρω ότι πολλοί θεωρούν πως οι απαντήσεις που δίνω για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ειλικρινείς και γίνονται με υστεροβουλία..».

Όντως κύριε Πλεύρη. Πέσατε μέσα..