Η πανώλη της παραπληροφόρησης

Στους πολέμους, παράλληλα με τα όπλα, αναπτύσσεται η προπαγάνδα και οι ψευδείς ειδήσεις, ώστε ο αντίπαλος να χάσει την ικανότητα ανίχνευσης της αλήθειας.

Για παράδειγμα υπήρξαν τις τελευταίες μέρες αναφορές ύπαρξης στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος της Ουκρανίας που περιλάμβανε καλλιέργεια επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας και της χολέρας.

Επειδή στις μέρες μας είναι εφικτό να καλλιεργηθούν σε εργαστήρια αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, η είδηση, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά της, προκάλεσε τρόμο. Εξάλλου, τον πρώτο καιρό της πανδημίας υπήρξαν για τον κορονοϊό ανάλογες φήμες ως βιολογικό υλικό που μεταλλάχθηκε εργαστηριακά. Οι φήμες διαψεύστηκαν απ΄ όλες τις πλευρές, όμως συνεχίζουν να επιβιώνουν σε μερίδα ανθρώπων που ρέπει στη συνωμοσιολογία, όπως συνέβη εξάλλου και με τα εμβόλια mRNA.

Είναι τραγικό να αξιοποιούνται τα επιστημονικά επιτεύγματα με σκοπό να επιφέρουν θάνατο και δυστυχία στην ανθρωπότητα. Γι αυτό επιμένουμε πως μόνο η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος υπερ της ειρήνης μπορεί να λειτουργήσει ως ανασχετικός φραγμός στις πολεμοκάπηλες ηγεσίες και το αδηφάγο στρατικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.