Πλεύρης και Κροπότκιν..

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, πριν καν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των γιατρών για να παρουσιάσει τα νέα νομοσχέδια, έχει αρχίσει τις διαρροές σε υγειονομικούς συντάκτες, προκειμένου να λειάνει το κλίμα και να δείξει ότι θα συγκρουστεί με τα μεγάλα..συμφέροντα!

Ισχυρίζεται λοιπόν πως τα νομοσχέδια που θα καταθέσει «αλλάζουν όσα ξέραμε για τις παροχές Υγείας και βάζουν στη γωνία κλινικάρχες και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων…»

Πέραν της φαιδρότητας αυτών των ισχυρισμών, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, στα οποία εκόντες άκοντες θ’  αναγκαστούν να λάβουν θέση οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΠΙΣ, αφήνοντας κατά μέρος τα φληναφήματα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα, όπως προκύπτουν από πολλαπλές διαρροές:

Η αποζημίωση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται per capita, δηλαδή με ετήσια αποζημίωση κατ’ άτομο. Όμως θέση του ΠΙΣ που έχει προκύψει μετά από πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ είναι η αμοιβή «κατά πράξη και περίπτωση».

Τι θα απαντήσουν λοιπόν στα μέλη τους για την αδυναμία να περάσουν την πάγια και διαχρονική τους θέση στον πολιτικό τους φορέα;

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Όλες οι πράξεις για την εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο θα γίνονται με έγκριση του οικογενειακού γιατρού (gatekeeping). Ήταν τα ίδια στελέχη της ΝΔ που όταν το 2018 υποπτεύθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν θα νομοθετούσε ανάλογη ρύθμιση ανέβηκαν στα κεραμίδια, ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «σοβιετική ρύθμιση». Απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκέφτονταν κάτι τέτοιο, το σκέφτονταν όμως η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ!

Πολλά ακόμη θα ξεφυτρώσουν όταν κατατεθεί επισήμως το σχέδιο νόμου. Μέχρι και τον Κροπότκιν θα επικαλεστεί ο Πλεύρης!