Τα ΤΕΠ και η απύθμενη υποκρισία του Πλεύρη

Δεν έχει όρια η υποκρισία του Θάνου Πλεύρη. Ζήτησε να διενεργηθεί ΕΔΕ και να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό του 49χρονου που έχασε τη ζωή του, επειδή δεν του παρασχέθηκαν Πρώτες Βοήθειες στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου “Αγ. Ανδρέας” που ΔΕΝ εφημέρευε.

Αφού αυτός και ο προκάτοχός του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσαν τα ΤΕΠ, τώρα ζητούν ευθύνες από κάθε άλλο, εκτός φυσικά από τον εαυτό τους.

Πριν μόλις πέντε μήνες οι επιστημονικά́ και διοικητικά υπεύθυνοι των ΤΕΠ 26 νοσοκομείων της χώρας απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφέροντας πως “οι ιατροί́ των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή́ για την άντληση «ανταλλακτικών» για το προσωρινό́ μπάλωμα των κενών στα νοσηλευτικά́ τμήματα”, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο (1/3) του ιατρικού προσωπικού των ΤΕΠ είτε να έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στα νοσοκομεία ή να έχει παραιτηθεί «μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε μια κραυγή αγωνίας.

Από τη δημιουργία του ΕΣΥ το 1983 οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούσαν διαρκώς τη σύσταση αυτόνομων ΤΕΠ και η ΟΕΝΓΕ είχε θέσει δεκάδες φορές το αίτημα στις συναντήσεις με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το αίτημα εισακούστηκε 34 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, με την θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και τη στοχευμένη ενίσχυση των ΤΕΠ με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς. Με εισήγηση Ομάδας Εργασίας του ΚΕΣΥ καθορίστηκε το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και τα κριτήρια ανάπτυξης εκπαιδευτικών κέντρων. Ταυτόχρονα, προκηρύχθηκαν τετρακόσιες εξήντα πέντε (465) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ιατρών Ε.Σ.Υ. για τη βελτίωση της στελέχωσης και λειτουργίας των αυτοτελών ΤΕΠ στα δημόσια νοσοκομεία.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ αποψίλωσε τα ΤΕΠ από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ούτε σε συνθήκες εφημερίας, πόσο μάλλον σε συνθήκες μη εφημερίας για περιστατικά ανάλογα με αυτό της Πάτρας, αποτελεί εμπαιγμό της κοινωνίας να μέμφεται ο Πλεύρης τους εργαζόμενους, αντί να αποδώσει ευθύνες στον εαυτό του και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.