Δημόσια δαπάνη υγείας

Το χρηματοδοτικό κενό στη δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2 δισ. € ετησίως, έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για καίρια διαπίστωση στην οποία προέβη ο  Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, σε ομιλία του στην ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδότηση της υγείας: Προκλήσεις και Λύσεις για ένα βιώσιμο σύστημα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα συστήματα που βασίζονται κυρίως στη δημόσια δαπάνη υγείας και λιγότερο στην ιδιωτική (out-of-pocket) δαπάνη επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων, πηγή μπορούν να αποτελέσουν και οι φόροι κατανάλωσης σε επιβλαβή για την υγεία προϊόντα, οι οποίοι αν επιβληθούν θα πρέπει να κατευθύνονται υποχρεωτικά στο σύστημα υγείας, αλλά και άλλοι τρόποι εναλλακτικής φορολόγησης.

Πρόκειται για διαπιστώσεις, οι οποίες προφανώς κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση προς την πολιτική υγείας της ΝΔ, η οποία ούτε κάνει συζήτηση για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 2 δις, ούτε φυσικά ενδιαφέρεται για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όμως το 41% που έλαβε το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες εκλογές επ’ ουδενί αποτελεί λευκή επιταγή διάλυσης του ΕΣΥ και παράδοσης του δημόσιου συστήματος υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων.