Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ψήφισε η Bundestag

Παρά τα καθημερινά αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό νέων κρουσμάτων, με κατά μέσο όσο περίπου 300.000 μολύνσεις την ημέρα, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας περί προστασίας από λοιμώξεις, αίροντας τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού. Αντιπολίτευση και κρατίδια εξέφρασαν έντονη κριτική για τους νέους κανόνες.

Οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας ψηφίστηκαν τελικά μόνο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP), με 388 ψήφους υπέρ, 277 κατά και δύο αποχές. Απόψε αναμένεται και η έγκριση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Χθες, Πέμπτη, πάντως, πολλές από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις επέκριναν τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι ελήφθησαν ερήμην τους.

Από την ερχόμενη Κυριακή, τα μέτρα κατά της πανδημίας περιορίζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα ΜΜΜ και στις υγειονομικές δομές, όπου θα απαιτούνται και διαγνωστικοί έλεγχοι για νέο κορονοϊό. Περαιτέρω περιορισμοί δεν αποκλείονται για τα λεγόμενα «περιφερειακά hotspots», εφόσον το κρίνει αναγκαίο το τοπικό κοινοβούλιο. Τα περισσότερα κρατίδια ωστόσο έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν μια μεταβατική περίοδο έως τις 2 Απριλίου, διατηρώντας σε ισχύ έστω κάποιους από τους προηγούμενους κανόνες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς υπήρξε πάντα υποστηρικτής των πιο επιφυλακτικών ανοιγμάτων, τόνισε σήμερα στη Βουλή ότι η 20ή Μαρτίου δεν είναι «Ημέρα Ελευθερίας» και χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις «δύσκολο συμβιβασμό», αλλά όχι μεταξύ της «ομάδας που θέλει ελευθερία» και της «ομάδας των προσεκτικών», διευκρίνισε. «Πρέπει κανείς να δει και το νομικό ζήτημα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θέτουμε υπό προστασία ολόκληρη τη χώρα για να υποστηρίξουμε μια μικρή ομάδα μη εμβολιασμένων και όσους δεν είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για την προστασία τους. Η ισορροπία θα αλλάξει», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ.

Ικανοποιημένοι από τις τελικές αποφάσεις εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), ενώ οι Πράσινοι δεν έκρυψαν ότι θα επιθυμούσαν ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία για τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Bundestag, περίπου 20.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην Πύλη του Βραδεμβούργου διαδηλώνοντας κατά των μέτρων για την πανδημία και ζητώντας γενική άρση τους.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η υπηρεσία ελέγχου νόσων της χώρας ανέφερε 297.845 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 226 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19.