ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ “Χωρίς εφημερίες τον Αύγουστο” προειδοποιούν οι γιατροί

 

Χωρίς εφημερίες κινδυνεύουν να μείνουν τον Αύγουστο το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής. Με ομόφωνη απόφασή τους, οι γιατροί σταματούν από τις 8 Αυγούστου και έως το τέλος του μήνα να εφημερεύουν.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως καταγγέλλουν, οι εφημερίες που πραγματοποιούν σήμερα είναι νομικώς μετέωρες με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν και απλήρωτες.

Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει να τιναχτεί στον… αέρα η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας της Χαλκιδικής, καθώς δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί για να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά.

Την εποχή αυτή βρίσκονται στη Χαλκιδική περίπου 900.000 τουρίστες εκ των οποίων οι 600.000 προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί ενημερώνουν τις τουριστικές υπηρεσίες και τις πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τις 8 Αυγούστου.

“Σύμφωνα με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, από την 1η Ιουλίου έπρεπε να αρχίσει η εφαρμογή του 48ωρου εργασίας, που σημαίνει ότι οι γιατροί θα κάνουν δύο εφημερίες το μήνα και όχι έξι-οκτώ που κάνουν σήμερα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, με αποτέλεσμα οι εφημερίες που πραγματοποιούμε από την 1η Ιουλίου να είναι νομικά μετέωρες”, δηλώνει στη “Μ” το μέλος στη γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας.  

Παράλληλα εξηγεί ότι ήδη από τις 30 Ιουνίου έληξε η ισχύς της τροπολογίας αναστολής των σχετικών ΠΔ και δεν έχει εκδοθεί από τον υπουργό Υγείας απόφαση παράτασης της ισχύος της, καθώς το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την επίμαχη τροπολογία.

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
“Θύματα” της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί πανελλαδικό πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωινές βάρδιες θα καλύπτονται, αλλά από το μεσημέρι και μετά δεν θα υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία. ¶λλωστε, για να εφαρμοστεί το 48ωρο, είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις τουλάχιστον 4.500 γιατρών πανελλαδικώς, ωστόσο κονδύλια δεν υπάρχουν.

“Εμείς ζητάμε να κατατεθούν προγράμματα βάσει του 48ωρου για ειδικούς και 56ωρου για ειδικευόμενους, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία. Δεδομένου ότι βάσει των παραπάνω προγραμμάτων οι εφημερίες επαρκούν μόνο για μία εβδομάδα, γνωστοποιούμε σε όλους ότι από τις 8 Αυγούστου έως το τέλος του μήνα το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής δεν θα διαθέτουν εφημερεύοντες γιατρούς”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής, πριν από δέκα ημέρες οι γιατροί απέστειλαν έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Πολυγύρου ζητώντας να διασφαλίσει τη νομιμότητα εκτέλεσης των προγραμμάτων εφημεριών και ζητώντας εγγυήσεις ότι αυτές θα αποζημιωθούν. Ωστόσο δεν ελήφθη καμία απάντηση. Αντίθετα τούς κοινοποιήθηκε έγγραφο αναρμόδιας υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από νομικούς ως παράνομο και παράτυπο και με το οποίο καλούνται να συνεχίσουν να εφημερεύουν ως έχει και εν καιρώ θα δοθούν οδηγίες.

Η Ένωση Γιατρών Χαλκιδικής καταλογίζει ανικανότητα στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αποφεύγει να διαπραγματευθεί με την Ομοσπονδία των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα που κινδυνεύει να οδηγήσει σύντομα όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε κλείσιμο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Δημήτρης Πάχτας δηλώνει στη “Μ” ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να δώσει απαντήσεις για ένα θέμα που αφορά την κλαδική σύμβαση των γιατρών πανελλαδικά. Πάντως διαβεβαίωσε ότι “το θέμα θα λυθεί και οι εφημερίες θα γίνουν κανονικά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών”.