Χαλκιδική: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίθαλψη

Επιστολή για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου εκτάκτων αναγκών στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής απέστειλαν χθες στο διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της περιοχής.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, από τις 9 έως τις 31 Αυγούστου δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί, καθώς οι γιατροί της Χαλκιδικής αποφάσισαν ομόφωνα να εφαρμόσουν το νόμιμο τρόπο στην έκδοση προγραμμάτων εφημέρευσης του Αυγούστου, βάσει του νέου 48ωρου ωραρίου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωινές βάρδιες θα καλύπτονται, αλλά από το μεσημέρι και μετά δεν θα υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, για να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά.

“Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια υγείας του ΕΚΕΠΥ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών που θα βρίσκονται στη Χαλκιδική από 9-31 Αυγούστου”, επισημαίνουν στην επιστολή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χαλκιδικής.

Την εποχή αυτή βρίσκονται στη Χαλκιδική περίπου 900.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 600.000 προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό οι γιατροί έχουν ήδη ενημερώσει τις τουριστικές υπηρεσίες και τις πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τις 8 Αυγούστου.

“Υπάρχουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι η απόφαση της Ένωσής μας πλήττει τον τουρισμό της Χαλκιδικής, επειδή κοινοποιήθηκε σε ξένες πρεσβείες και ξένες εφημερίδες. Η απάντησή μας στους ισχυρισμούς αυτούς είναι ότι ο τουρισμός δεν πλήττεται από την υπεύθυνη ενημέρωση που κάνουν οι γιατροί προς θεσμοθετημένα ευρωπαϊκά όργανα και φορείς, αλλά από την ανεύθυνη πολιτική του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ μπορούσε να έχει ήδη δώσει λύση με διαπραγμάτευση, έχει κόψει κάθε επαφή με τους γιατρούς και την ΟΕΝΓΕ”, δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής και μέλος στη γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας. ΜΕΤΕΩΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Χαλκιδικής, οι εφημερίες που πραγματοποιούν σήμερα είναι νομικώς μετέωρες με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν και απλήρωτες.

“Σύμφωνα με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, από την 1η Ιουλίου 2008 έπρεπε να αρχίσει η εφαρμογή του 48ώρου εργασίας, που σημαίνει ότι οι γιατροί θα κάνουν δύο εφημερίες το μήνα και όχι έξι έως οκτώ που κάνουν σήμερα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, με αποτέλεσμα οι εφημερίες που πραγματοποιούμε από την 1η Ιουλίου να είναι νομικά μετέωρες”, εξηγεί ο κ. Βαρνάβας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στις 14 Ιουλίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον κ. Αβραμόπουλο, η οποία αναστέλλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 την εφαρμογή του νέου ωραρίου εργασίας των γιατρών, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

“Ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην απόφαση αυτή, τη στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας έχει κρίνει ήδη τρεις φορές ως αντισυνταγματική την απόπειρα αναστολής της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στο 48ωρο. Για το λόγο αυτό έμεναν φέτος απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο και για το λόγο αυτό υπήρξαν μεγάλης κλίμακας επισχέσεις εργασίας”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Χαλκιδικής, ενδεικτικό της προχειρότητας της έκδοσης της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης είναι ότι φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας ακάλυπτες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου. Τα εντάλματα πληρωμής εκδίδονται συνολικά για ολόκληρο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα απορρίψουν εξ ολοκλήρου τα εντάλματα Ιουλίου και οι γιατροί όλης της χώρας δεν θα πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες ενός ολόκληρου μήνα, εφημερίες οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

“Οι γιατροί της Χαλκιδικής έχουν αποφασίσει να εκδώσουν προγράμματα εφημέρευσης έως τις 8 Αυγούστου κι αυτό θα πράξουν. Αν ο υπουργός Υγείας θέλει να επανεξετάσουμε τη στάση μας, ας δεσμευτεί γραπτώς ότι εγγυάται την πληρωμή των δεδουλευμένων, ότι θα εφαρμόσει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα συζητήσει σοβαρά και τεκμηριωμένα νέο ιατρικό μισθολόγιο, ώστε να πάψει η σημερινή αθλιότητα”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.