Χαμιδιέ

Το πρωί του Σαββάτου κατέρρευσε τμήμα της οροφής στους κοιτώνες των γιατρών στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας γιατρός.

Τα έκπληκτα δημοσιογραφικά σχόλια δείχνουν πως πολλοί αγνοούν την ηλικία του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπως αγνοούν και την ιστορία των περισσότερων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ένα ψήγμα της ηλικίας του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» δίνει η πρώτη ονομασία του. Ονομάζονταν Νοσοκομείο Χαμιδιέ και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του σουλτάνου!

Το Νοσοκομείο ανεγέρθηκε το 1904, όταν η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σουλτάνος ήταν ο Αβδούλ Χαμίτ. Το 1909, όταν ο σουλτάνος εκθρονίστηκε, ονομάστηκε Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ίδιας ηλικίας με το Χαμιδιέ- Άγιος Δημήτριος είναι πολλά ακόμη από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το “Γ. Παπανικολάου” είναι μετεξέλιξη σανατόριου των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σημερινό “Ιπποκράτειο” προέκυψε από την συνένωση  το 1983 δύο άλλων νοσοκομείων, του τέως “Ιπποκρατείου” και του τέως “Η Αγία Σοφία”.

Το τέως Ιπποκράτειο ήταν διάδοχο του νοσοκομείου “Χιρς”, που δημιουργήθηκε μεταξύ 1904 και 1908 με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση της πολυπληθούς Ισραηλιτικής Κοινότητας. Το τέως “Αγία Σοφία” κτίστηκε το 1907 από την ρωσική κοινότητα της πόλης ως “Ρωσικό Νοσοκομείο” Μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917 εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε θεραπευτήριο των Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία.

Το “Γ. Γεννηματάς” δημιουργήθηκε το 1915 από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Δεν είναι συνεπώς παράδοξο πως μαζί με το ΕΣΥ καταρρέουν και τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού και τα δύο έχουν μείνει χωρίς ανακαίνιση και φροντίδα.