Χάνονται μοσχεύματα ελλείψει κλινών

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ»

 

Χάνονται μοσχεύματα ελλείψει κλινών

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Χάνονται μοσχεύματα λόγω έλλειψης κλινών στην πανεπιστημιακή κλινική Μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής, τον καθηγητή Ιατρικής στο ΑΠΘ, Δημήτριο Τακούδα, η κλινική διαθέτει μόνο 10 κλίνες, τη στιγμή που χρειάζονται 25.

 

Χρησιμοποιούνται 15 επιπλέον κλίνες άλλων κλινικών, αλλά το προσωπικό αντιστοιχεί μόνο στις 10 κλίνες που διαθέτει η Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Αποτέλεσμα είναι, πολλές φορές, να υπάρχει μόσχευμα, αλλά να μην υπάρχει διαθέσιμη κλίνη για να νοσηλευτεί ο λήπτης. Ετσι, η μεταμόσχευση αναβάλλεται, το μόσχευμα προωθείται σε άλλα κέντρα της χώρας, ή στο εξωτερικό, και ο λήπτης αναγκάζεται να περιμένει μέχρι να ξαναβρεθεί νέο συμβατό μόσχευμα.

Ο δε αριθμός του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού μειώθηκε από 25 σε 12 νοσηλευτές/τριες. Αριθμός που μειώνεται και πάλι από μετατάξεις, άδειες, εγκυμοσύνες και μετεκπαιδεύσεις. «Προ ημερών κάναμε έναν άθλο. Δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενός νεφρού και μία σύγχρονη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος σε τέσσερις διαφορετικούς ασθενείς. Τα καταφέραμε γιατί ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Αν αυτό γίνεται πιο συχνά, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», είπε ο Δ. Τακούδας. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκράτειου», εν όψει του 3ου Συμποσίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, από την αρχή του έτους, έχουν γίνει 16 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 19 μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ