Χάνονται ζωές

  • Κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας. Σοβαρές οι ελλείψεις των κλινών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
  • Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεψύχησαν 8.800 άτομα ψάχνοντας κρεβάτι.
  • Τον Οκτώβριο του 2007 ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε υποσχεθεί ότι τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους θα άνοιγαν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστές 150.
  • Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει προσλήψεις 580 ατόμων πανελλαδικώς για τη στελέχωση των μονάδων. Τα άτομα αυτά δεν ήρθαν ποτέ.

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Μοιραία για τη ζωή των ασθενών μπορεί να αποβεί η έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους γιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.800 άτομα, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και γίνονται “μπαλάκι” μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι. ¶λλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη διακομίζεται υποχρεωτικά στις… Σέρρες και την Κρήτη, ή από την Καλαμάτα έρχεται στη Θεσσαλονίκη.
“Η έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της χώρας μας μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τη ζωή των ασθενών. Πολλές φορές οι ασθενείς βρίσκουν κρεβάτι σε πόλη που είναι μακριά από κει όπου ζουν. Επίσης, μία εντατική μονάδα παίδων, αυτή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, με μόλις οκτώ κλίνες, καλείται να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, ο εμπαιγμός του υπουργού Υγείας συνεχίζεται”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου.
Από την πλευρά του, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, αναφέρει ότι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, οι οποίοι συχνά διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι για να νοσηλευτούν.  

ΚΛΕΙΣΤΑ 150 ΚΡΕΒΑΤΙΑ
Πανελλαδικά, υπολογίζεται ότι παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια ΜΕΘ. Σοβαρές, όμως, είναι και οι ελλείψεις των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά τα κρεβάτια “στερεύουν”. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι είναι κλειστές 35 από τις περίπου 105 κλίνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης είτε εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού είτε εξαιτίας της εκτέλεσης εργασιών αναβάθμισης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, η οποία βάζει από σήμερα και για τρεις εβδομάδες προσωρινό… λουκέτο.
“Υπάρχει απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, η οποία προβλέπει σειρά παρεμβάσεων στις ΜΕΘ. Από σήμερα ξεκινάμε στο νοσοκομείο μας εργασίες βελτίωσης που προβλέπουν την τοποθέτηση κεντρικού κλιματισμού και τη δημιουργία χώρου απομόνωσης”, δηλώνει στη “Μ” ο διοικητής του “Γ. Γεννηματάς”, Γρηγόριος Στάμκος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες που καλύπτονται πλήρως από το υπάρχον προσωπικό και προσθέτει ότι στόχος είναι, μετά το πέρας των εργασιών, να προστεθούν άλλα δύο κρεβάτια.

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η ΜΕΘ ΣΤΟΝ “ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ”
Εκτός λειτουργίας, όμως, είναι και η ΜΕΘ στο νοσοκομείο “¶γιος Δημήτριος”, η οποία έκλεισε στις 16 Ιουνίου και αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.
“Κάθε καλοκαίρι, με εντολή του ΕΚΕΠΥ, γίνονται εργασίες αναβάθμισης, σέρβις μηχανημάτων και επιδιορθώσεις. Οι ασθενείς εξυπηρετούνται από άλλες ΜΕΘ, διότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εργασίες τη στιγμή κατά την οποία νοσηλεύονται ασθενείς. Τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι 6, και στόχος μας είναι να γίνουν 8 έως το τέλος του 2009 και 10 έως το τέλος του 2010. Εργάζονται 6 γιατροί και 25 νοσηλευτές, αν όμως ανοίξουν και άλλες κλίνες θα χρειαστούμε άλλα 15 άτομα”, εξηγεί ο διοικητής του “Αγίου Δημητρίου”, Ματθαίος Τσούγκας.
Εκτός προγράμματος εφημεριών έχει τεθεί η ΜΕΘ του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος”. Σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, παθολόγο Στρατή Πλωμαρίτη, η μονάδα δεν δέχεται έκτακτα εξωτερικά περιστατικά αλλά εξυπηρετεί μόνο τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
“Η κατάσταση είναι τραγική. Το προσωπικό δεν επαρκεί. Έχουν απομείνει ο διευθυντής, ένας επιμελητής και δύο ειδικευόμενοι. Μέχρι τώρα, ο διευθυντής έχει κάνει 10 ενεργείς εφημερίες, προκειμένου να μην κλείσει η ΜΕΘ. Αυτό, όμως, και δεν επιτρέπεται από το νόμο και δεν πληρώνονται οι εφημερίες. Οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί”, επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα συγκαλείται έκτακτο δ.σ. του νοσοκομείου, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της ΜΕΘ.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…
Όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τον Οκτώβριο του 2007 ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε υποσχεθεί ότι τα Χριστούγεννα του 2007 θα άνοιγαν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια.
Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει προσλήψεις 580 ατόμων πανελλαδικώς για τη στελέχωση των ΜΕΘ, αλλά τα άτομα αυτά δεν ήρθαν ποτέ.

Κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Νοσοκομείο / Αναπτυγμένες κλίνες / Κλίνες που λειτουργούν

Παπαγεωργίου, 20, 16
Παπανικολάου, 29, 25
Αγ. Παύλος, 8, 0
Αγ. Δημήτριος, 6, 0
ΑΧΕΠΑ, 16, 16
Γ. Γεννηματάς, 8, 0
Θεαγένειο, 8, 6
Ιπποκράτειο, 10, 7