Χάνουν σε σύνταξη αλλά όχι σε χρόνια οι ασφαλισμένοι προ του 1993

Της Χριστινας Kοψινη

Απώλεια στο ποσό της σύνταξης αλλά χωρίς μεταβολές στα γενικά όρια συνταξιοδότησης θα έχουν οι παλαιοί (προ του 1993) ασφαλισμένοι. Τις χαμηλότερες απώλειες θα έχουν όσοι θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31.12.2017. Η απώλεια θα ξεκινάει για μέρος της σύνταξης που θα προσμετράται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης 2%, όπως ήδη ισχύει στο ΙΚΑ. Η αλλαγή αυτή επέρχεται με πρώτο έτος ασφάλισης το 2013. Ο ίδιος συντελεστής του 2% για τον υπολογισμό της σύνταξης που αναλογεί σε κάθε έτος ασφάλισης θα ισχύσει για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31.12.2017. Συνολικά σε αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων εκτιμάται ότι οι συντάξεις θα είναι περίπου 2% έως 3% χαμηλότερες από αυτές που θα λάμβαναν με τα ποσοστά που ισχύουν σε κάθε Ταμείο (ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα Ταμεία Τύπου χάνουν 0,26% για κάθε έτος υπολογισμού της σύνταξης). Μεγαλύτερη, όμως, θα είναι η μείωση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (κυρίως ΤΕΒΕ) ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκουν. Σε αυτήν την κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων η μείωση μπορεί να ανέλθει έως και στο 7% έναντι του ποσού που θα λάμβαναν.

Οσοι από τους παλαιούς ασφαλισμένους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2018 και μετά θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις που θα λάβουν, γιατί ο υπολογισμός της σύνταξης αλλάζει και χωρίζεται στα έτη ασφάλισης μέχρι τις 31.12.2012 (οπότε και θα εφαρμοστούν οι παλαιές διατάξεις) και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης κατά το οποίο αλλάζουν οι συντελεστές. Καταργείται το 2% και αντικαθίσταται από συντελεστές που ξεκινούν χαμηλότερα, από 0,7%. Για τους κατώτατους μισθούς ακόμη και μετά τα 37 έτη ασφάλισης ο συντελεστής δεν ξεπερνά το 1,1%, ενώ για τα υψηλότερα ημερομίσθια από το 37ο έτος και πάνω η ετήσια προσαύξηση ανέρχεται σε 2,8%.

Ορια ηλικίας

Σε ό, τι αφορά το γενικό όριο ηλικίας, δεν υπάρχουν αλλαγές. Παραμένει η 15ετία με συνταξιοδότηση στα 65 έτη. Το ίδιο ισχύει και για την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Επίσης, ουδεμία αλλαγή επέρχεται και σε όσα Ταμεία προβλέπεται, βάσει ειδικών διατάξεων, συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (για τους πριν από το ’83 ασφαλισμένους). Επομένως, οι προ του ’92 εισελθόντες στην ασφάλιση δεν πρέπει να ανησυχούν για παράταση των ορίων, τουλάχιστον με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει η εφαρμογή της διάταξης του νόμου 3655/08, γνωστού και ως νόμου Πετραλιά, ο οποίος δεν καταργείται και ορίζει ότι από την 1.1.2013 η συνταξιοδότηση στο 58ο με 35ετία σταματάει και από τη συγκεκριμένη ημερομηνία με την πρόσθεση ενός εξαμήνου έως το 2015, για τη συνταξιοδότηση με 35ετία, θα απαιτείται και η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας. Αρα, εάν κάποιος δεν θεμελιώνει δικαίωμα με βάση τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου του και περίμενε να αποχωρήσει εντός του 2013 στο 58ο έτος με 35ετία, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα εξάμηνο για πλήρη σύνταξη.

Επίσης, παραμένουν σε ισχύ και οι αλλαγές (αύξηση από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας) του νόμου Πετραλιά για την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικο.

Για τους παλαιούς που σκόπευαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, πριν από την 1.1.2011 χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη, θεσπίζονται αντικίνητρα εξόδου. Δηλαδή από την 1.1.2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης μείωση 6% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται του ορίου για συνταξιοδότηση με κύρια σύνταξη.