Χάνουν τα αναδρομικά από το «πλαφόν» στο εφάπαξ

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Φρένο» στην επιστροφή των αναδρομικών διαφορών από το αντισυνταγματικό «πλαφόν» στο εφάπαξ, βάζει με γνωμοδότηση – σοκ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να ευνοηθούν αυτόματα από την απόφαση – σταθμό του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που την περασμένη άνοιξη κατάργησε το πλαφόν κρίνοντας αντισυνταγματικό τον «νόμο Σιούφα» 2048/92.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΝΣΚ με μία σκληρή για τους συνταξιούχους γνωμοδότηση και με οριακή πλειοψηφία (16-15 ψήφων) αρνείται την αυτόματη δικαίωση όλων των ασφαλισμένων που είχαν περικοπές στο εφάπαξ, ανατρέποντας την ευνοϊκή γι αυτούς εισήγηση (που αποκαλύψαμε στις 16 Οκτωβρίου), που τόνιζε ότι η απόφαση του ΑΕΔ έχει ισχύ νόμου και δεσμεύει όλους (ταμεία και ασφαλισμένους).

Στην πράξη η γνωμοδότηση στέλνει τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένους στα δικαστήρια για να δικαιωθούν εκεί με βάση την αμετάκλητη κρίση του ΑΕΔ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις τους, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε Ταμείο (τραπεζών, ΔΕΗ ( 26,50€ -1,85%) και άλλων Ταμείων ΔΕΚΟ) παρ όλο που θα έπρεπε να ισχύει η 20ετής παραγραφή. Πρόκειται για μία σκληρή γνωμοδότηση, που είναι ακριβώς αντίθετη στη λογική της παλαιότερης θέσης του ΝΣΚ, που είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής σε όλους του οικογενειακού επιδόματος (μετά τη γνωστή απόφαση του ΑΕΔ το 2001), κάτι που θεσμοθέτησε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας με δόσεις όλα τα αναδρομικά. Η ξαφνική αυτή μεταστροφή του ΝΣΚ δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, η οποία μπορεί και οφείλει να υιοθετήσει τη γνώμη της μειοψηφίας δικαιώνοντας όλους με την επιστροφή μεγάλων κονδυλίων.

Αλλοθι

Η γνωμοδότηση μπορεί να παρέχει προς στιγμή ένα νομικό άλλοθι στην κυβέρνηση (αντίθετο από εκείνο του οικογενειακού επιδόματος) αλλά η πολιτική απόφαση βρίσκεται στα δικά της χέρια και αν αρνηθεί την επιστροφή των αναδρομικών θα είναι αποκλειστικά εκείνη υπεύθυνη, αφού πολλές φορές οι αρμόδιοι υπουργοί δεν υιοθετούν τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ γιατί δεν είναι δεσμευτικές γι αυτούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να επικράτησε μάλλον η οικονομική παράμετρος, με τη λογική να μην υποχρεωθούν τα Ταμεία να προχωρήσουν σε εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών που μπορεί να δοκιμάσουν την αντοχή τους, αν και η λογική αυτή είναι αντίθετη στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν η κυβέρνηση με προσωπική της ευθύνη οχυρωθεί πίσω από αυτήν τη γνωμοδότηση και αγνοήσει τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του ΑΕΔ (και τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο παρόμοιο ζήτημα του οικογενειακού επιδόματος), τότε η επιστροφή των αναδρομικών θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ανεξάντλητο αριθμό δικών. Για κάποιες χιλιάδες δικών που ήδη εκκρεμούν, είναι βέβαιο ότι η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη υπέρ των ασφαλισμένων, αφού τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τη νομολογία του ΑΕΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις υποδεικνύεται να δοθούν τα αναδρομικά στους ασφαλισμένους που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τις σχετικές αγωγές και να μη συνεχίσουν τα Ταμεία τις δίκες, αλλά και να μην προχωρήσουν σε άλλα ένδικα μέσα. Και τούτο διότι είναι δεδομένο ότι τα Ταμεία θα χάσουν τις δίκες αυτές και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν στη συνέχεια ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια,. Ωστόσο, το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» επιχειρείται να γίνει σε βάρος όσων δεν είχαν υποβάλει αγωγή περιμένοντας την οριστική κρίση της Δικαιοσύνης για την αντισυνταγματικότητα του «πλαφόν». Γιατί αρκετοί δεν θα προσφύγουν υπό τον φόβο ότι μπορεί να έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις τους ή επειδή τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά δεν είναι τόσα πολλά, σε συνάρτηση και με τα έξοδα στα οποία θα υποβληθούν για τις σχετικές δίκες.