χαράτσι για τους ασφαλισμένους στις προληπτικές εξετάσεις

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ χαράτσι στους ασφαλισμένους για τις εξετάσεις της προληπτικής ιατρικής επιβάλλει η κυβέρνηση. Με «κρυφή» διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο (το οποίο συζητείται στη Βουλή), προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες προληπτικής ιατρικής όπως είναι π.χ. το τεστ Παπ, ο προγεννητικός έλεγχος, οι εξετάσεις αίματος, ο καρκίνος του προστάτη, η μαστογραφία και οι προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις σε ανηλίκους. Τονίζεται ότι μέχρι τώρα οι δαπάνες άσκησης της προληπτικής ιατρικής βαρύνουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 4 του άρθρου 59 του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρέχεται εξουσιοδότηση για έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία ρυθμίζονται θέματα προληπτικής ιατρικής. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της ιατρικής περίθαλψης που παρέχουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καθιερώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 2676/99 και η υποχρεωτική προληπτική ιατρική (σ.σ. οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και δεν προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου). Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «επειδή το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής διευρύνεται με νέα και υψηλού κόστους εμβόλια και εξετάσεις, προτείνεται η θέσπιση αυτής της διάταξης ώστε με κοινή υπουργική απόφαση να ορίζεται κατά περίπτωση συμμετοχή των ασφαλισμένων στις παροχές προληπτικής ιατρικής».

Αντιδράσεις

Η σχετική διάταξη προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Όπως τονίζει σε δήλωσή της η συντονίστρια του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, «με πιθανή πρόφαση τον περιορισμό της υγειονομικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση μεθοδεύει με σκοτεινές διαδικασίες τη νομοθέτηση της επιβάρυνσης του ασφαλισμένου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις». Όπως τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου, «οι ερασιτεχνικές ακροβασίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποδεικνύονται τελικά εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των ασφαλισμένων, αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι το κεκτημένο δικαίωμα των ασφαλισμένων για παροχή αξιοπρεπών ιατρικών εξετάσεων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο υπονόμευσης».