Χάρτης υγείας

Το 2013 το υπουργείο Υγείας έδωσε 6 εκατ ευρώ για να δημιουργήσει χάρτη υγείας. Τα χρήματα φαγώθηκαν και όχι μόνο δε δημιουργήθηκε χάρτης υγείας, αλλά έγιναν χιλιάδες απολύσεις κι έκλεισαν Νοσοκομεία και Μονάδες υγείας που εξυπηρετούσαν τους πολίτες.

Πρωτεργάτες του εγχειρήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τώρα ο χάρτης υγείας επανέρχεται στο προσκήνιο και ο κ. Μητσοτάκης ζητά να γίνουν συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Άραγε μπορεί να συζητήσει κανείς σοβαρά για ανασύνταξη του χάρτη, όταν αυτοί που τον απλώνουν τώρα στο τραπέζι βαρύνονται με παρελθόν αναξιοπιστίας και δύο χρόνια που κυβερνούν δεν έχουν δώσει ούτε ένα απτό δείγμα ενδιαφέροντος να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας;

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα μεταθέσει ακόμη μία φορά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για κλείσιμο μονάδων υγείας και την είσοδο ιδιωτών στις εναπομείνασες. Όμως οι μεγάλες ομάδες συμφερόντων, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και κύκλοι πανεπιστημιακών, θα συνεχίσουν να πιέζουν ώστε ν΄ αρπάξουν φιλέτα του ΕΣΥ, τα οποία εποφθαλμιούν επί πολλά χρόνια.

Γι αυτό χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αλλιώς θα βρεθούμε εκ νέου σε σκηνικό ανάλογο του 2013..