Χαστούκι στη Μονσάντο: Πρόστιμο 290 εκατ. δολαρίων για το ζιζανιοκτόνο Roundup

P
Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν χθες Παρασκευή τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.


Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.


Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.


Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους. Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης. 


«Ιστορική απόφαση», λέει η γαλλική κυβέρνηση – Ικανοποίηση εκφράζουν οι πολέμιοι της γλυφοσάτης    


Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη βαριά καταδίκη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα του Roundup, ενός ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη.


Η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν χαιρέτισε μια “ιστορική απόφαση” που “επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια”.


Τονίζοντας ότι η Γαλλία “πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες”, η Πουαρσόν έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση “αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια”.


Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.


“Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον –συνεπώς των αγροτών– και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Λοράν Πινατέλ.


Ο εκπρόσωπος του τρίτου αγροτικού συνδικάτου στη Γαλλία υπενθύμισε την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να έχει σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης έως το 2021. Αυτό προϋποθέτει, είπε, “τεχνικά μέσα, έρευνα και οικονομικά μέσα επίσης, καθώς τα φυτοφάρμακα είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό πόλεμο”.


Το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι θεωρεί ότι η καταδίκη της Monsanto είναι “ιστορική”. “Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα”, έγραψε το EELV. “Αντί να κερδίζει χρόνο για τα συμφέροντα ορισμένων, η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης χωρίς καθυστέρηση και να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα”.


Αρκετές γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρετίζουν επίσης την καταδίκη του αμερικανικού ομίλου, που πλέον ανήκει στη γερμανική Bayer.


«Επιτέλους και ευτυχώς»


“Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να πούμε ‘επιτέλους και ευτυχώς’, γιατί με όλα τα στοιχεία εναντίον της Monsanto θα ήταν απολύτως ακατανόητο να μην καταδικαστεί”, δήλωσε στο AFP η Σουζάν Νταλ της Greenpeace Γαλλίας.


“Οι μελλοντικές γενιές χαιρετίζουν αυτή την ιστορική απόφαση, που αναγνωρίζει τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη και την ευθύνη της Monsanto γιατί τα διέθετε στην αγορά χωρίς να προειδοποιεί τον καταναλωτή”, δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής Φρανσουά Βιερέτ.


Όσο για τον Μπενζαμέν Σουρίς, πρόεδρο της Combat Monsanto, θεωρεί ότι “η καταδίκη αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο ότι το Roundup είναι καρκινογόνο, αλλά κυρίως ότι η Monsanto είχε πληροφορίες για την επικινδυνότητα του προϊόντος και ότι έκανε τα πάντα για να την κρύβει. Δείχνει επίσης ότι η Monsanto γνώριζε από την αρχή ότι ο χημικός της τύπος είναι τοξικός και ότι εξαπάτησε τις δημόσιες αρχές”, δήλωσε στο AFP.


Τέλος, ο αγρότης Πολ Φρανσουά, διάσημος στη Γαλλία για τον αγώνα του κατά της Monsanto, δήλωσε ότι αισθάνθηκε “μεγάλη χαρά” για όλους εκείνους που αγωνίζονται. “Σκέφτηκα αυτούς λέγοντας μέσα μου ότι η εν λόγω απόφαση θα τους βοηθήσει και θα τους δώσει πολλές ελπίδες”, είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Phyto-victimes και συγγραφέας του βιβλίου “Ένας αγρότης εναντίον της Monsanto”.


«Οι ένορκοι έχουν άδικο», λέει η Μονσάντο


«Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο.


Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.


«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ’ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.


«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.


Το ιστορικό του Τζόνσον


Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup.


Πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin.


Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.


Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.


AΠΕ-ΜΠΕ