«Χαστούκι» στον νόμο Παυλόπουλου

 

Κρίνεται αντισυνταγματικός κατά το μέρος που προέβλεπε την απομάκρυνση διευθυντικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η (γαλάζια) «επανίδρυση του κράτους» και τον λογαριασμό για τις αντισυνταγματικές απομακρύνσεις στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (που «καρατομήθηκαν» στο ξεκίνημα της «νέας διακυβέρνησης» το 2004-05), αλλά και για τις παράνομες και αντικοινοτικές περικοπές αμοιβών που έκανε η κυβέρνηση, θα κληθούν να πληρώσουν τώρα ακριβά όλοι οι φορολογούμενοι.

Ο «νόμος Παυλόπουλου» (ν. 3260/04) κρίνεται αντισυνταγματικός, κατά το μέρος που προέβλεψε την απομάκρυνση (αυτοδίκαιη λήξη της θητείας) χιλιάδων διευθυντικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ (νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), οργανισμών και επιχειρήσεων που εποπτεύει το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα χιλιάδες στελέχη που απομακρύνθηκαν παράνομα, μόνο και μόνο προς χάριν της «επανίδρυσης», δηλαδή για να τοποθετήσει η κυβέρνηση «ημετέρους», δικαιούνται υπέρογκα κονδύλια, αφού πρέπει να εισπράξουν μισθούς υπερημερίας αναδρομικά, από την ημέρα που εκδιώχθηκαν μέχρι την ημέρα που θα έληγε κανονικά η θητεία τους ή η σύμβαση ορισμένου χρόνου (συνήθως 3ετής έως 5ετής).

Τα κονδύλια αυτά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, γιατί η «κυβέρνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας», για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είχε περικόψει τις αποδοχές των στελεχών αυτών παράνομα. Η μείωση αυτή των αμοιβών (που έγινε προσωρινά για το θεαθήναι, αφού τα «golden boys» αμείφθηκαν στη συνέχεια πλουσιοπάροχα) κρίνεται δικαστικά παράνομη ως αδικαιολόγητη βλαπτική μεταβολή κατά τη διάρκεια της σύμβασης και ως αντίθετη στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Διπλοπληρωμή

Στην πράξη η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να διπλοπληρώσει τα στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού, πέρα από τα ποσά που κατέβαλε σε όσους η ίδια τοποθέτησε, θα πρέπει να καταβάλει αντίστοιχα ποσά και σε όσους έδιωξε λόγω της «επανίδρυσης» με τον αντισυνταγματικό ν. 3260/04. Οι μισθοί αυτοί υπερημερίας (που θα καταβληθούν βέβαια έντοκα) θα προσδιοριστούν ανά περίπτωση, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που απέμενε για να λήξει κανονικά η σύμβαση ή θητεία καθενός από τους απομακρυνθέντες.

Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται σε ευρύτατη πλέον έκταση η δικαστική διαπίστωση της παρανομίας στην απομάκρυνση των διοικητών των νοσοκομείων που οδήγησε στη «διπλοπληρωμή» και εκείνων που παράνομα «καρατομήθηκαν» και των «ημετέρων». Οι αλόγιστες αυτές δαπάνες και η τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται εξαιτίας της επιθυμίας της κυβέρνησης να… επανιδρύσει το κράτος με δικούς της ανθρώπους και το δυσβάστακτο αυτό κόστος μετακυλίεται στις πλάτες των φορολογουμένων.

Ηδη εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει απομακρυθέντα με τον ν. 3260/04 κρίνοντας ότι πρέπει να του καταβληθούν μισθοί υπερημερίας 14 μηνών λόγω πρόωρης λήξης της σύμβασής του, ενώ παράλληλα δέχεται ότι παράνομα μειώθηκαν οι αποδοχές του κατά 2.669,41 ευρώ μηνιαίως (από 5.869,41 έγιναν 3.200 ευρώ). Ετσι, για μία μόνο περίπτωση πρέπει να καταβληθούν μισθοί υπερημερίας 37.371,74 ευρώ και μάλιστα νομιμοτόκως.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ