Χειρότερο πέντε θέσεις το ΕΣΥ μας

ΝΕΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ σε έρευνα στην Ευρώπη των «27»

 

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

 

Μια ακόμη κακή επίδοση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκή έρευνα, αυτή τη φορά στον σημαντικό κλάδο της Υγείας.

 Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση από πλευράς ποιότητας στην παλαιά Ευρώπη των «15» και την 22η θέση στην Ευρώπη των «27», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η σουηδική εταιρεία, με έδρα τις Βρυξέλλες, «Health Consumer Powerhouse», τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα η Ελλάδα βρισκόταν στη 17η θέση. Κάθε χρόνο, λοιπόν, και χειρότερα…

Επί συνόλου 29 δημόσιων συστημάτων Υγείας, που πραγματοποιήθηκε η έρευνα (27 συν Νορβηγία και Ελβετία), το ελληνικό ΕΣΥ βαθμολογήθηκε, με άριστα το 1.000, μόλις με 561. Η κάθε άλλο παρά κολακευτική αυτή βαθμολογία κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, λίγο πιο πάνω από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την ουραγό Λετονία.

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση 5 μεγάλες κατηγορίες, που καλύπτουν 27 δείκτες επίδοσης. Οι κατηγορίες είναι: τα δικαιώματα των ασθενών, οι χρόνοι αναμονής για περίθαλψη, τα αποτελέσματα της περίθαλψης, η «γενναιοδωρία» κάθε εθνικού συστήματος και η πολιτική των φαρμάκων.

Η βαθμολογία των δεικτών είναι αριθμητική και συνοδεύεται με την ένδειξη «καλή» ή «κακή», ανάλογα με την επίδοση των συστημάτων. Το ελληνικό ΕΣΥ είχε καλές επιδόσεις σε 4 δείκτες: τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, την εύκολη πρόσβαση σε ειδικευμένο ιατρό, τον αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και την οδοντιατρική περίθαλψη.

Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις ήταν «κακές» σε 12 δείκτες. Στην ύπαρξη ποιοτικής αξιολόγησης των παρόχων Υγείας (νοσοκομεία), στη δυνατότητα αυθημερόν πρόσβασης σε οικογενειακό ιατρό του ΕΣΥ, την ύπαρξη ή μη ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, τη δυνατότητα να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία σε διάστημα λιγότερο από 7 ημέρες, τη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών και τη συνχνότητα μεταμόσχευσης ήπατος…

Στους υπόλοιπους δείκτες, οι επιδόσεις είναι μέτριες (βρεφική θνησιμότητα, ταχύτητα χειρουργικής επέμβασης ή γενικά θεραπείας μετά τη διάγνωση, κάλυψη κόστους αγοράς φαρμάκων, ιδίως νέων, από το ΕΣΥ).

Οι συστάσεις των επικεφαλής της έρευνας για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα περιορίζονται στους παιδικούς εμβολιασμούς και τη δωρεά οργάνων με την εφαρμογή του ιταλικού συστήματος, το οποίο θεωρεί τον καθένα υποψήφιο δότη, εκτός αν ζητήσει την εξαίρεσή του (τεκμαρτή