Χειρουργείο από την τρόικα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ενός κακού μύρια έπονται. Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα ακολουθεί η ανακοίνωση για το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από τη Eurostat, που θα κρίνει και το εύρος του πρόσθετου πακέτου μέτρων για το 2011.

 Στο πρωϊνό ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα αναλυθούν τα δύσκολα από εδώ και πέρα Ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που έχει από τις 10.00 το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλύουν την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το τι θα ακολουθήσει από δω και πέρα για να καλυφθούν οι αναθεωρήσεις και οι αστοχίες.

Μετά από μια εβδομάδα «ξεψαχνίσματος» της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, η διαπίστωση στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- καταλήγουν αμφότεροι (οικονομικό επιτελείο και τρόικα) είναι ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα εμφανίσει μια αστοχία περίπου 1,5 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται στα 20 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 18,5 δισ. ευρώ.

Εν τούτοις, έχει επιτευχθεί ο ποσοστιαίος στόχος μείωσής του, που πλησιάζει στο 6%, καθώς καταλήγει γύρω στο 9,3% με 9,5% του ΑΕΠ έναντι περίπου 15,5% που αναμένεται να ανακοινώσει για το 2009 στις 12.00 το μεσημέρι η Eurostat.

Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα καλυφθεί η διαφορά του 1,7% με 1,9% από τον αρχικό στόχο (Απρίλιος 2010) 13,6% του περσινού ελλείμματος.

Για τις «πιο σκληρές διαπραγματεύσεις» κάνουν λόγο αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τονίζουν πως το οικονομικό επιτελείο θα θέσει στο τραπέζι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 14,5 -15 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο από τα 35 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως ήταν το 2009.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup και στο Ecofin, που συνέρχονται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι παράγοντες βλέπουν να πηγαίνουμε προς ένα αναθεωρημένο Μνημόνιο με πρόσθετο πακέτο μέτρων 3,8 με 4,3 δισ. ευρώ, καθώς εκτός του αναθεωρημένου ελλείμματος πρέπει να καλυφθεί και η αστοχία στα καθαρά έσοδα, που είναι μειωμένα στα 51,5 δισ. ευρώ, ήτοι 1,2 δισ. λιγότερα και από τα 52,7 δισ. του προσχεδίου, καθώς εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για τους στόχους της περαίωσης και τους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Προϋπολογισμός την Πέμπτη

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη, θα αποτυπωθεί το σύνολο των μέτρων που θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν το αναθεωρημένο Μνημόνιο και τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 9,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το ισχύον Μνημόνιο για το 2011 θα επικεντρωθούν κυρίως στον τομέα των δαπανών.

Οι επεμβάσεις στον τομέα των εσόδων θα είναι περιορισμένες. Τα έσοδα του 2011 θα είναι αυξημένα κατά 7-8% και θα διαμορφωθούν στα 55,1 με 55,6 δισ. ευρώ έναντι 56,34 δισ. του προσχεδίου.

Αφορούν στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ, καθώς και την αύξηση στο 12-13% (συνοδεύεται από μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης στο μειωμένο 6-6,5% και πολυτελών προϊόντων στο 23%) του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11%, με απόδοση μόλις 450 εκατ. ευρώ.

Η επίσπευση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα που θέτει η τρόικα με επίκεντρο το σχέδιο φορολογικής διοίκησης (το νομοσχέδιο έχει πάει για τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου), αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών (πάει για τέλη του έτους). *