Χιλιάδες επεμβάσεις χωρίς λόγο!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ χειρουργούνται άσκοπα στη χώρα μας, με την υποψία καρκίνου του μαστού! Θα μπορούσαν να αποφύγουν το χειρουργείο, αν τα δημόσια νοσοκομεία διέθεταν προηγμένα συστήματα αναίμακτης διαγνωστικής επέμβασης. Το μόνο ιατρείο μαστού που διαθέτει τέτοιο σύστημα βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Ιωάννης Μπράμης, «σχεδόν 80% των γυναικών με ύποπτα ευρήματα στη μαστογραφία μπαίνουν στο χειρουργείο χωρίς λόγο»! Ωστόσο, ακόμη και οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού υφίστανται συχνά διπλή χειρουργική επέμβαση – μία για να διαπιστωθεί ο καρκίνος και μια δεύτερη για να αφαιρεθεί εντελώς ο όγκος και οι λεμφαδένες!

«Ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, με ολική αναισθησία και αρκετές ημέρες νοσηλείας, είναι πολύ μεγάλος στη χώρα μας. Το χειρουργείο θα μπορούσε να αποφεύγεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, με τη λειτουργία μονάδων μαστού που θα διαθέτουν ειδικό μηχάνημα το οποίο μπορεί να αφαιρέσει όλο το προβληματικό τμήμα του μαστού από μια τομή 2 χιλιοστών και να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μαστού στο Ιπποκράτειο κ. Γιώργος Ζωγράφος. Το νέο μηχάνημα Mammotom που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο πραγματοποιεί βιοψία χωρίς νυστέρι. Μια ειδική βελόνα αφαιρεί με αναρρόφηση όλο το «ύποπτο» τμήμα του μαστού, χωρίς τη χορήγηση αναισθησίας. Μέσα σε 45 λεπτά η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της χωρίς να έχει υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.