Χιλιάδες προσλήψεις γιατρών υποσχέθηκε πάλι ο Δ. Αβραμόπουλος!

Επιβλητικά καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντη για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Παρέλειψε όμως, κατά την πάγια συνήθειά του, να δεσμευτεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι ίσως η μεγαλύτερη άμεση απειλή στη λειτουργία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η χώρα μας, οι γιατροί δεν μπορούν να δουλεύουν περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, με το μέγιστο δυνατό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών των ειδικευόμενων γιατρών να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 58.

Μία νομοθετική ρύθμιση που θεσπίστηκε πριν από 1,5 χρόνο έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς για λίγο ακόμα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Το καθεστώς εργασίας των γιατρών των νοσοκομείων της χώρας έχει δικαίως χαρακτηριστεί μεσαιωνικό από πολλούς και ακόμα και ο ίδιος ο Δημ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε και αυτός τη φωνή του στην καταδίκη του υφιστάμενου καθεστώτος.

Η εφαρμογή ενός ανθρώπινου ωραρίου είναι χρονίζον και απολύτως εύλογο αίτημα των γιατρών, αλλά μόνο η κοινοτική οδηγία υποχρέωσε τη χώρα μας να συναινέσει στην αλλαγή του, η οποία όμως έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά.

Και η ουσία της απάντησης του υπουργού Υγείας είναι ότι θα μείνει στα χαρτιά για πολύ καιρό ακόμα.

Στην επίμονη ερώτηση του Θαν. Λεβέντη “πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν οι προσλήψεις των τουλάχιστον 10.000 γιατρών που θα χρειαστούν για το νέο ωράριο, τη στιγμή που ο άρτι ψηφισθείς προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις στην Υγεία”, ο Δημ. Αβραμόπουλος με ολύμπιο ύφος σημείωσε:

“Δεσμεύομαι για 4.500 νέες προσλήψεις γιατρών μέχρι το 2009″…