Χιλιάδες στον δρόμο σε τρεις πόλεις για την Κ. Κούνεβα

 

Επεισοδιακή η πορεία στην Αθήνα, ειρηνικές σε Θεσσαλονίκη και Γιάννινα

Τρεις πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι στην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο των πρωτοβάθμιων συνδικάτων, του ΣΥΝ, των οργανώσεων της Αριστεράς και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και του αναρχικού χώρου είχε επεισοδιακή εξέλιξη. Ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν παρεισφρήσει στα μπλοκ των σωματείων όσων απασχολούνται στη διανομή φαγητού (delivery) και των ανοιχτών συνελεύσεων εργαζομένων από τον Αγιο Δημήτριο εκτόξευσαν πέτρες, μολότοφ και μπουκάλια κατά των αστυνομικών μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών και προσπάθησαν να καταδιώξουν τους «γνωστούς- αγνώστους» στην οδό Πειραιώς και στους γύρω δρόμους προς το Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό. Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ενώ τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και τρία υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των επεισοδίων. Νωρίτερα είχαν πορευτεί περίπου 5. 000

διαδηλωτές από τα Προπύλαια προς το υπουργείο, με επικεφαλής τις γυναίκες συναδέλφους της άτυχης καθαρίστριας από την Παναττική Ενωση Οικιακού Προσωπικού και Καθαριστριών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης.

Χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη πορεία στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργάνωσε το τοπικό Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων. Πριν από το συλλαλητήριο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου είχε αποστείλει έγγραφο προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας την τεκμηρίωση καταγγελιών εργαζομένων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως στον χώρο του καθαρισμού και της φύλαξης (security).