«Χωματερή» έξω από το Αττικόν

Εταιρεία είχε μετατρέψει υπαίθριο χώρο σε «διαμετακομιστικό κέντρο» μολυσματικών αποβλήτων

Tης Πεννυς Mπουλουτζα

Νέο «σκάνδαλο» για τον τρόπο διαχείρισης μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας αποκάλυψαν χθες έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας. Ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο αντικείμενο είχε μετατρέψει υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» στο Χαϊδάρι σε «διαμετακομιστικό κέντρο» μολυσματικών αποβλήτων από νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους των Επιθεωρητών –που έπειτα από καταγγελίες έκαναν χθες «έφοδο» στο νοσοκομείο– προέκυψε ότι φορτηγά πιστοποιημένης ιδιωτικής εταιρείας μετέφεραν τις νυχτερινές ώρες απόβλητα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής σε υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου, προκειμένου, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στους επιθεωρητές, να μεταφερθούν προς επεξεργασία στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σωρεία περιβαλλοντικών και άλλων παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οπως εξήγησε στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, δεν ετηρείτο η νομοθεσία περί μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων, η αποθήκευσή τους γινόταν σε ακατάλληλα κοντέινερ, ενώ τα απόβλητα ήταν εκτεθειμένα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες. Επίσης η εταιρεία πραγματοποιούσε εκπλύσεις των κάδων στα οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα και τα απόνερα έμεναν στον υπαίθριο χώρο του «Αττικόν».

Πάντως, οι επιθεωρητές διερευνούν ακόμα και το ενδεχόμενο τα απόβλητα να διετίθεντο από την εταιρεία ως καύσιμη ύλη σε βιομηχανίες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών αρχών και του εισαγγελέα τηρήθηκαν οι διαδικασίες του αυτόφωρου και σχηματίζεται δικογραφία. Εκτός των επί τόπου ευρημάτων, διερευνάται ο προορισμός και ο σκοπός της μεταφοράς των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου παράνομης διακίνησής τους στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό και της διάθεσής τους ως καύσιμη ύλη».

Μιλώντας στην «Κ» ο διοικητής του «Αττικόν» κ. Ηλίας Λαμπίρης σημείωσε ότι η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία είχε λήξει από το 2007, ωστόσο, με συνεχείς παρατάσεις στις οποίες είχε προβεί η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου, η εταιρεία συνέχιζε να διαχειρίζεται τα απόβλητα του «Αττικόν». Οι χθεσινές εξελίξεις πρόλαβαν τη διοίκηση, που θα προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

Μόνιμη «πληγή»

Η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων αποτελεί μόνιμη «πληγή» για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Η παραγόμενη ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων είναι τουλάχιστον μισό κιλό ανά κλίνη σε καθημερινή βάση. Ωστόσο ούτε ο μισός όγκος αυτών που παράγονται στα νοσοκομεία καταλήγει στη μονάδα αποτέφρωσης του ΕΣΔΚΝΑ στα Νέα Λιόσια, τη μοναδική εξειδικευμένη για τα μολυσματικά ιατρικά απόβλητα στην Ελλάδα. Ακόμα και στην Αττική, ένα στα τρία νοσοκομεία δεν έχει σύμβαση με τη μονάδα στα Νέα Λιόσια. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα απόβλητα είτε αποτεφρώνονται σε πεπαλαιωμένους κλιβάνους των νοσοκομείων είτε «αδρανοποιούνται» από εταιρείες και καταλήγουν στις χωματερές.