Χορήγηση μεθαδόνης από 24 νοσοκομεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Σε 24 νοσοκομεία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα μπορούν οι χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα υποκατάστατων, να απευθύνονται από 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 2 Οκτωβρίου μπαίνει λουκέτο στον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά.
Την ανακοίνωση έκανε χθες στους δημάρχους Αττικής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκτάκτως ζήτησε να προστεθεί στη λίστα και το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», ενώ πρότεινε να εξεταστεί παράλληλα η ένταξη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων στον κατάλογο. Επιπλέον, επί τάπητος θα τεθεί η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη.
Στην Αττική, τα 15 νοσοκομεία που θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτές τις δομές είναι τα εξής: «Ελπίς», «Ελενα Βενιζέλου» (μόνο για γυναίκες), ΓΝ Πατησίων, «Σπηλιοπούλειο», «Ευαγγελισμός», «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό», «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», «Ιπποκράτειο», «Γ. Γεννηματάς», «Σισμανόγλειο», «Παμμακάριστος», «Αμαλία Φλέμινγκ», ΚΑΤ και «Αγία Ολγα».
Στον Πειραιά, τα νοσοκομεία που ετοιμάζουν μονάδες είναι τα «Τζάνειο», Κρατικό Νίκαιας «Ο Αγιος Παντελεήμονας», «Αττικό» και «Ασκληπιείο Βούλας». Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καλούνται να λειτουργήσουν δομές με υποκατάστατα τα «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», καθώς τα ΑΧΕΠΑ, «Γ. Παπανικολάου» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχουν ήδη μονάδες απεξάρτησης.
Στα σχέδια του υπουργού συγκαταλέγεται επίσης η ενεργοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών, πιστοποιημένων από τον ΟΚΑΝΑ, με στόχο την εξάλειψη της «λίστας ντροπής», όπως ονομάζεται. Το 2004, η λίστα αριθμούσε 2.500 χρήστες, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 5.000 το 2009, για να φθάσουν σήμερα τους 7.000.
Παραμένει να καθοριστεί εάν ο αριθμός των χρηστών που θα εξυπηρετεί κάθε νοσοκομείο θα είναι κατά μέσον όρο 40 ή θα διαφέρει ανά περιοχή, ενώ δεν κατέστη σαφές πού και πώς θα στελεχωθούν οι ειδικές νοσοκομειακές μονάδες, καθώς υπάρχει «μπλόκο» στις προσλήψεις.