Χορήγηση μεθαδόνης και από τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής με 7.000 χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται σε αναμονή να έχουν ενταχθεί στα προγράμματα απεξάρτηση, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αφού εξασφάλισε και τη συνεργασία τεσσάρων στρατιωτικών νοσοκομείων, που ξεκινούν τη χορήγηση υποκατάστατων και σε στρατεύσιμους και σε πολίτες.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 414 στην Πεντέλη, το Στρατόπεδο Βαρίτη στο Γουδή σε άμεση συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ειδική μονάδα στο 424 στη Θεσσαλονίκη και το 404 στη Λάρισα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε όσους στρατεύσιμους είναι εξαρτημένοι και δηλώσουν πως επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. «Η θητεία τους θα μειωθεί κατά τρεις μήνες και θα υπηρετήσουν μόνο έξι. Αυτό θα ισχύσει στην επόμενη σειρά που πρόκειται να  καταταγεί», είπε ο κ. Μπεγλίτης, δηλαδή της σειρά Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. «Ίσως προχωρήσουμε και στην εκμηδένιση της στρατιωτικής θητείας, εάν έχουμε ανταπόκριση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Επιπλέον, αναδρομικά ισχύει από τις 17 Ιουνίου, ότι όσοι οπλίτες είχαν πάρει αναβολή από το στρατό για λόγους εξάρτηση από ναρκωτικά, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την απεξάρτηση σε κέντρα θεραπείας και ενταχθούν μέσα σε πέντε μήνες στο στρατό, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ημερολογιακά στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

Πάντως, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ψυχίατρος Μένη Μαλλιώρη, το τελευταίο καιρό υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση χρηστών για αποτοξίνωση. «Το τελευταίο μήνα δεχθήκαμε 1.000 αιτήσεις. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι έχει ανοίξει η πόρτα για τη θεραπεία και προσέρχονται», λέει η ίδια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Παπανικολάου Αγ. Δημήτριος και ΑΧΕΟΑ και 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή στην Αττική σε 15 νοσοκομεία. Στις 2 Οκτωβρίου θα μπει λουκέτο και στον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά, αφού έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των μονάδων του σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Όσον αφορά τη στελέχωση των ειδικών μονάδων, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατάξεων και απέκλεισε νέες προσλήψεις. «Όποιος μου πει για προσλήψεις, εκτός νοσηλευτών, μου έχει απευθύνει εχθρικό λόγο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Διαθέτουμε ως υπουργείο το επιστημονικό ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί στη διαχείριση της διαδικασίας χορήγησης υποκαταστάτων των ναρκωτικών», συμπλήρωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Εν τω μεταξύ, τη διάθεσή του να συμμετάσχει η Εκκλησία σε προγράμματα αποτοξίνωσης εκδήλωσε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μάλιστα είπε στον υπουργό ότι η διαθέτει ήδη κατάλληλο χώρο. Μάλιστα, έχει ήδη αποστείλει εργαζομένους για εκπαίδευση στην Κύπρο όπου λειτουργεί δομή της Εκκλησίας για τοξικομανείς.

Η διαδικασία προωθήθηκε χθες, καθώς ο Πρωτοσύγκελος Γαβριήλ ήρθε σε επαφή με στελέχη του υπουργείου Υγείας για τις λεπτομέρειες. «Μόλις έχω γραπτώς την αίτηση του Αρχιεπισκόπου, θα του απαντήσω καταφατικά», είπε ο κ. Λοβέρδος. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν η Εκκλησία προτίθεται να ιδρύσει μονάδα αποτοξίνωσης «ξερή», δηλαδή μόνο με ψυχολογική στήριξη ή στα σχέδια του Αρχιεπίσκοπου είναι και η χορήγηση υποκατάστατων.