Χωρίς αναλώσιμα μένουν τα νοσοκομεία

O ανασχηματισμός μόλις που… άγγιξε το υπουργείο Υγείας τη στιγμή που τα προβλήματα στον ευαίσθητο αυτόν χώρο όχι απλώς παραμένουν αλλά κινδυνεύουν να οξυνθούν. Η δέσμευση του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου ότι ως το τέλος του 2008 θα είχε εξοφληθεί σημαντικό μέρος των οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές εργαλείων και υλικών, «…ώστε να μπούμε στο 2009 με ένα εθνικό σύστημα υγείας που να μη χρωστάει », δεν έχει υλοποιηθεί.

Φανερά απογοητευμένοι, οι εκπρόσωποι των εταιρειών προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν και πάλι να προμηθεύουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με εργαλεία και αναλώσιμα υλικά. Παράλληλα, θα αποσύρουν τις παρακαταθήκες τους από τις αποθήκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Την απόφασή τους θα υλοποιήσουν στις 15 Ιανουαρίου, αν ως τότε δεν υπάρξει θετική εξέλιξη από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

«Οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας δεν υλοποιήθηκαν.Είμαστεστον αέρα. Οι οφειλές στις εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικόυλικό υπερβαίνουν τα 1.200.000 ευρώ» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κ. Διον. Σαργέντης.

Ανάλογη είναι η θέση των εκπροσώπων των εταιρειών που προμηθεύουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με αναλώσιμα υλικά (γάζες, σύριγγες κ.λπ). «Μας χρωστούνπερισσότερα από 500.000

ευρώ και αν δεν εξοφληθούμε θα σταματήσουμε να παραδίδουμε υλικά» προειδοποιεί ο γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) κ. Β.Μανέτας. Οπως αναφέρει, «ο υπουργός είχε υποσχεθείότι πριν από το τέλος του 2008 θα είχε καλυφθεί το 30% των χρεών. Το υπόλοιπο ποσόν επρόκειτο να εξοφληθεί εντός ολίγων μηνών. Ως σήμερα δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ».

Τ ις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) έχει προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων που έχουν συνάψει τα μέλη του με τον ΟΠΑΔ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τις οφειλές του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ως σήμερα ιατρικών αμοιβών, την οριστική ρύθμιση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εντός διμήνου μέσω τραπέζης και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, οι οποίες είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα από το 1991.

«Εως ότου δεσμευθεί εγγράφωςο υπουργός ότι θα ικανοποιηθούντα αιτήματά μας, βάσειχρονοδιαγράμματος,συνεχίζουμετις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας του ΙΣΑ κ. Γ. Ελευθερίου. Αυτό σημαίνει ότι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Δημοσίου συνεχίζεται. Και αυτό διότι αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε επίσκεψη και με την απόδειξη που τους χορηγούν οι γιατροί να διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο.