Χωρίς ανασχηματισμό οι πλατείες

Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Σύνταγμα, τα φώτα, τόσο σε πολλά γραφεία της Βουλής όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν ακόμα αναμμένα. Παρόλο που το κλίμα στη λαϊκή συνέλευση ήταν ακόμα νικηφόρο, «το Μεσοπρόθεσμο είναι ακόμα εκεί και πάνω από τα κεφάλια μας», όπως έλεγαν αρκετοί πολίτες, δείχνοντας τα δύο αυτά κτίρια.

«Το μωρό της πλατείας τώρα πρέπει να αρχίσει να τρέχει» Για την ημέρα «επιδίωξης ψήφισής του», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν, πρέπει να «αποκλείσουμε εκ νέου τη Βουλή», έλεγαν. «Ολοι περιμέναμε να υποχωρήσουν αλλά το μόνο που έκανε ο κ. Γιωργάκης ήταν ένας ανασχηματισμός, μια μάχη κερδίσαμε, όχι τον πόλεμο». Πολλές επίσης ήταν και οι τοποθετήσεις για δράσεις την ημέρα που η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάποια συγκεκριμένη δράση.

«Το μωρό (σ.σ. της πλατείας) γεννήθηκε στις 25 Μαΐου. Σηκώθηκε στα δύο πόδια στις 15/06, τώρα πρέπει να αρχίσει να τρέχει», έλεγε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ένας νεαρός. «Είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και δεν μας το λένε, έως ότου περάσουν και άλλα εξοντωτικά μέτρα και περικοπές, ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και ξεπουλήσουν όσο όσο δημόσια γη και περιουσία.

Ο λαός μας έχει πει πολλά μεγάλα ΟΧΙ, ας πούμε κι άλλο ένα!» γράφτηκε στο τελευταίο ψήφισμα και πολλές φορές διαβάστηκαν οι στίχοι του Καβάφη: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, Τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, Οσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».

Ο Keiser

Στο Σύνταγμα το ίδιο βράδυ βρέθηκε και ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομικός αναλυτής Max Keiser, αυτός που μας έλεγε πέρσι ότι «θα σας πάρουν την αγελάδα και θα σας πουλάνε το γάλα». Τη σύντομη παρέμβασή του ξεκίνησε λέγοντας στους συγκεντρωμένους Ελληνες: «Κερδίζετε». Ο Keizer, που πολλές φορές κατά την ομιλία του ούρλιαζε, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με Ελληνες δικηγόρους, που, όπως του είπαν, θα αναλάβουν νομική δράση ενάντια στο Μνημόνιο, αλλά και με Ελληνες τραπεζίτες, ενώ πρόσθεσε πως «θα έχουμε πετύχει μόνο όταν αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιους τραπεζίτες στη φυλακή».

Οπως είπε στη συνέχεια, «εάν οι τραπεζίτες καταφέρουν και καταστρέψουν την Ελλάδα, η Πορτογαλία ακολουθεί, μετά η Ιρλανδία και έπειτα η Ισπανία. Πρέπει να σταματήσετε αυτούς τους γαμημ…».

Παρότρυνε τους πάντες να ανοίξουν δικό τους μπλογκ για να στέλνουν τα μηνύματά τους προς τα έξω, ενώ με φωτογραφίες και βίντεο που θα ανεβάζουν θα αναδεικνύουν τη δράση των «ψεύτικων αναρχικών» (σ.σ. ασφαλιτών). Αφού επανέλαβε τρεις φορές το «Keep the pressure on», ευχαρίστησε και καληνύχτισε τον κόσμο. Χρειάστηκαν ωστόσο παραπάνω από τέσσερις διερμηνείς για να μπορέσουν να αποδώσουν επακριβώς τα λεγόμενά του.

Τέλος, αργά το βράδυ, όταν η συνέλευση είχε τελειώσει και δεν κρατούσαν πλέον πρακτικά, μια κοπέλα που είχε πάρει το μικρόφωνο είπε πως «είναι εδώ ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Ισπανός. Και δεν είναι ανέκδοτο», όπως αμέσως διευκρίνισε. «Είναι εδώ από τα αντίστοιχα κινήματα αγακτισμένων στις χώρες τους και έχουν έρθει για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους». *