Χωρίς χρηματοδότηση οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας, καταγγέλλει ο ΣΥΝ

Αθήνα

Βολές κατά του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε ο ΣΥΝ, καταγγέλλοντας ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» παραμένουν απλήρωτοι. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη τα σωματεία των εργαζομένων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ούτε τριάντα μέρες δεν πέρασαν από τότε που ο υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος δεσμεύτηκε δημόσια ότι σε 15 μέρες θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχικής υγείας. Κάποια χρήματα δόθηκαν σε κάποιους (με ποια κριτήρια άραγε;), στη συντριπτική τους πλειοψηφία όμως οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι».

Παρομοιάζοντας την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα με νεοφιλελεύθερο παραμύθι, ο ΣΥΝ τονίζει ότι «πίσω από τις -διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως λέει ο κ. υπουργός- επιτυχίες κρύβονται οι χαμηλές αμοιβές, η ανασφάλεια και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει: «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία για την άντληση κοινοτικών κονδυλίων».

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους ψυχικά ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και την επιστημονική κοινότητα) αλλά και την κοινωνία συνολικότερα για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν.

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας διοργανώνουν την Πέμπτη κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο ΣΥΝ δηλώνει ότι «στήριξε και θα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων».