Χωρίς εφημερίες τον Αύγουστο!

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ μετά τις 8 Αυγούστου βάζουν οι γιατροί της Χαλκιδικής, καθώς όπως καταγγέλλουν, οι εφημερίες που πραγματοποιούν είναι νομικά μετέωρες με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και μάλιστα υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν και απλήρωτες. Όσο για τα επείγοντα περιστατικά, θα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα οι γιατροί την προηγούμενη εβδομάδα και όπως φαίνεται θα την τηρήσουν παρά τις πιέσεις του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, «ο κ. Αβραμόπουλος αποφασίζει και αναστέλλει έως 31 Δεκεμβρίου 2008 την εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας!… Η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση φαίνεται και από το εξής εκπληκτικό γεγονός: φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας ακάλυπτες 14 ημέρες του Ιουλίου».
Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, με την «γκάφα» αυτή θα μείνουν απλήρωτοι ακόμα έναν μήνα, καθώς «τα εντάλματα πληρωμής εκδίδονται συνολικά για ολόκληρο μήνα και τούτο συνεπάγεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα απορρίψουν εξ ολοκλήρου τα εντάλματα Ιουλίου».

Έξι μήνες για μια εξέταση

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν τη θερινή τους άδεια τον χειμώνα, αφού διαφορετικά οι κλινικές θα μείνουν χωρίς ούτε έναν νοσηλευτή!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα «ΝΕΑ» συνδικαλιστές, μία στις τέσσερις οργανικές θέσεις που αφορούν νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είναι κενή. Και βεβαίως, οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, δεδομένου ότι η ανάπτυξη νέων τμημάτων δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες προλήψεις. Έτσι, στα νοσοκομεία της πόλης εργάζονται 3.500 νοσηλευτές, όμως εκτιμάται ότι αριθμός τους πρέπει να διπλασιαστεί.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου», όπου θεωρητικά λειτουργούν 16 κρεβάτια, αλλά το προσωπικό επαρκεί για 10. Στο δε μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το «Ιπποκράτειο», οι κλίνες της ΜΕΘ μειώθηκαν από 10 σε 8. Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στο «Γ. Γεννηματάς».
«Το προσωπικό είναι ήδη μειωμένο, όμως το καλοκαίρι η κατάσταση είναι απελπιστική. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, κύμα αποχωρήσεων εξαιτίας του Ασφαλιστικού δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού κ. Ρίζος Ριζόπουλος.
Τραγική όμως έχει γίνει η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις. Σε ορισμένες ειδικότητες, η αναμονή μπορεί να φθάσει έως και τους έξι μήνες!