Χωρίς φάρμακα 2.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς από τους συνολικά 5.000 που υπάρχουν πανελλαδικώς παραμένουν σε… ομηρία, μην μπορώντας να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία αποσιδήρωσής τους, εξαιτίας των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ των φαρμακοποιών και μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, όπως ο ΟΠΑΔ και το ΤΣΑΥ.

Της Νικολέττας Μπούκα

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από την 1η Μαρτίου οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των ταμείων αυτών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για συνταγές που έχουν ήδη εκτελέσει. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, ωστόσο οι θαλασσαιμικοί εκφράζουν φόβους ότι από τις αρχές Απριλίου είναι ορατός ο κίνδυνος να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων κι άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό κι αφορά προς το παρόν στους φαρμακοποιούς Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι εδώ και 20 ημέρες έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς 7 ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τη θεραπεία αποσιδήρωσής μας, η οποία είναι πολύτιμη για την ίδια τη ζωή μας. Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά είναι πανάκριβα, καθώς κοστίζουν 2.000 – 3.000 ευρώ το μήνα για κάθε θαλασσαιμικό, οπότε δεν είναι δυνατόν να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλειος Δήμος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ομοσπονδία απέστειλε εδώ και μία εβδομάδα επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας του να δώσει άμεσα εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν οι θαλασσαιμικοί να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

«Έως τις 10 του μηνός, κάθε θαλασσαιμικός είχε ένα απόθεμα φαρμάκων για τη θεραπεία του. Πλέον, όμως, απειλείται η ίδια η ζωή τους, καθώς είναι αναγκασμένοι να παραλείψουν τη θεραπεία αποσιδήρωσης, από τη στιγμή που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Στείλαμε επιστολή στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του, αλλά μέχρι στιγμής δεν λάβαμε καμία απάντηση. Τώρα πια οι ζωές των θαλασσαιμικών βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας», τονίζει ο κ. Δήμος.

Η επιστολή

Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας επισημαίνεται ο κίνδυνος που διατρέχει η ζωή εκατοντάδων ασθενών, μετά την απόφαση πολλών φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

«Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές, ανά δεκαπενθήμερο, μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία αποσιδήρωσης θεωρείται πρώτης γραμμής και η διακοπή της θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσής τους, με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή», αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα, ζητείται από τον κ. Λοβέρδο να δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να προμηθεύσουν τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

«Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, διότι φοβόμαστε για τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία των θαλασσαιμικών η έλλειψη της θεραπείας αποσιδήρωσης. Το τελευταίο διάστημα οι πάσχοντες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και κινδυνεύει η ζωή τους», καταλήγει η επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά καταγγέλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία έχουν άρει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ταλαιπωρία των ασθενών σ’ αυτά.

Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι εκτός του ότι η πληρωμή των ασφαλισμένων για φάρμακα που έχουν πάρει από τα φαρμακεία τους και για τα οποία καταθέτουν απόδειξη λιανικής πώλησης παραπέμπεται στις καλένδες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τα εισπράξουν, τα ταμεία τούς ζητούν επιπλέον να πηγαίνουν τις συνταγές για θεώρηση όταν υπερβαίνουν τα 150 ευρώ.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την αυξανόμενη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, τα οποία εκτός του ότι συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φαρμακοποιούς, υποβάλλουν σε δοκιμασίες τους ασφαλισμένους, εξαντλώντας κάθε αντοχή και υπομονή τους», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά και προσθέτουν ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τις ψεύτικες υποσχέσεις που δίνονται καθημερινά και δεν υλοποιούνται και να ενημερώσουμε κάθε αρμόδιο ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ξεκινά τη σταδιακή κατάθεση αγωγών κατά των Ταμείων για κάθε μήνα οφειλής τους. Είναι απίστευτο το πόσους τρόπους εφευρίσκουν για να μην αποδίδουν προς τους φαρμακοποιούς τα χρήματα που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη».