Χωρίς φάρμακα καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

ΑΔΕΙΑ είναι τα ράφια των δημόσιων νοσοκομείων από εξειδικευμένα φάρμακα. Το αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, είναι να ταλαιπωρούνται ασθενείς που πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίοι πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προμηθευτούν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους. Μάλιστα οι βαριά ασθενείς, όπως είναι για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι πραγματοποιούν τη φαρμακευτική τους θεραπεία κατ΄ οίκον δεν είχαν την τελευταία εβδομάδα ούτε τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως συνήθιζαν.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ), υπογραμμίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση χωρίς να λάβει υπόψη της την ταλαιπωρία των συγκεκριμένων ασθενών αλλά και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους απαγόρευσε ουσιαστικά τη διάθεση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών περιπτώσεων από τα ιδιωτικά φαρμακεία για… οικονομικούς λόγους».

Κανένα μέτρο
Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «από 1ης Απριλίου έληξε η παράταση που αφορούσε στη διάθεση των εξειδικευμένων αυτών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την τιμή διάθεσής τους για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας προς το υπουργείο Υγείας πως τα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προέκυπτε, δεν ελήφθη κανένα μέτρο».

Τα προβλήματα στη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, παραδέχθηκαν εμμέσως χθες τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας.