Χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο

Βενιζέλος Β.

Την προμήθεια των νοσοκομείων του ΕΣΥ με φάρμακα θα αναγκασθούν να διακόψουν από τις 15 Οκτωβρίου πολλές εταιρείες – μέλη της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξαιτίας της παρατεταμένης, πολύχρονης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Αυτό προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Δημ. Δέμος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΦ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων “υποχρεώνει απλώς τους προμηθευτές να δανειστούν με υψηλότερο επιτόκιο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να ξεχρεώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο”.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ, του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας και του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχουν ήδη φθάσει τα 6 δισ. ευρώ  και χρονολογούνται από το… 2005, ενώ τους τρεις παραπάνω φορείς αφορά το 75% των χρεών των νοσοκομείων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ Διον. Σαργέντης επεσήμανε ότι “πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση” και ζήτησε “να λειτουργήσει επιτέλους η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, ενώ και οι τρεις εκπρόσωποι των φορέων προειδοποίησαν ότι “θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στο ΕΣΥ από τον Σεπτέμβριο”.