Χωρίς γιατρό Εργασίας 2.000 εργαζόμενοι

Στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης, όπου δουλεύουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι και μάλιστα κάτω από επικίνδυνες και επιβαρυμένες συνθήκες, δεν υπάρχει, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, ούτε ένας γιατρός Εργασίας

Χωρίς γιατρούς Εργασίας έχει μείνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη από τα μέσα Μάη, το οποίο έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε σφαγείο εργατών, καθώς την τελευταία 12ετία έχουν χάσει τη ζωή τους 7 εργαζόμενοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες, πολλοί εξ αυτών με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους.

Η ευθύνη βαραίνει την επιχείρηση, καθώς μετέθεσε τον έναν γιατρό χωρίς να τον αντικαταστήσει και δεν ανανέωσε την ειδική σύμβαση εργασίας της άλλης γιατρού. Μάλιστα, η τελευταία ερχόταν μόλις μια φορά τη βδομάδα στο εργοστάσιο, ενώ αυτό λειτουργεί αδιάκοπα όλες τις ώρες και όλες τις μέρες του χρόνου.

Η διαχρονική εγκληματική αμέλεια της διοίκησης της επιχείρησης κορυφώνεται προκλητικά από τη στιγμή που στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ το 2007, για να καλύψει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς δεν έχουν προβλεφτεί θέσεις γιατρών Εργασίας στη Μεγαλόπολη, οι οποίες σύμφωνα με το οργανόγραμμα της επιχείρησης πρέπει να είναι τρεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δυστύχημα με τους δύο νεκρούς και τους έξι σοβαρά τραυματίες που έγινε την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2002 στη Μεγαλόπολη, γιατρός στο εργοστάσιο όταν έγινε το τραγικό περιστατικό δεν υπήρχε. Συνολικά, στο χώρο της επιχείρησης εργάζονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι (1.500 μόνιμοι και περίπου 700 με δίμηνες κι έκτακτες συμβάσεις καθώς και αρκετοί που δουλεύουν σε ιδιώτες εργολάβους).

Θερίζουν τα αναπνευστικά προβλήματα και οι καρκινοπάθειες

Την ίδια στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να καταγράψουν ακόμα και τις επαγγελματικές ασθένειες στους χώρους εργασίας, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, την Παρασκευή 11 Ιούλη, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στερούν από το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης – με την υψηλή επικινδυνότητα τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας όσο και από τη βεβαρημένη ατμόσφαιρα λόγω των πολλών ρύπων για την παραγωγή ενέργειας – τους γιατρούς Εργασίας. Στερούν, δηλαδή, το δυναμικό εκείνο, το οποίο πέρα από την καταγραφή και μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών και των συνθηκών εργασίας, είναι ικανό με την άμεση επέμβασή του να αποτρέψει από μόνιμες βλάβες υγείας μέχρι και να σώσει ζωές εργαζομένων.

Οι σοβαρότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία είναι τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και οι καρκινοπάθειες. Τα αναπνευστικά και πνευμονολογικά προβλήματα προέρχονται από την τέφρα, τα δηλητηριώδη αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και τους εν γένει ρύπους που εκλύονται από τις καμινάδες της ΔΕΗ. Μάλιστα, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, καθώς η ρύπανση επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του Λιγνιτικού Κέντρου και του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού. Επίσης, έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και από την ύπαρξη του αμίαντου.

Ολα ζυγίζονται στο βωμό του κόστους

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο Νίκος Κοτσίρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημειώνει πως «μετά την απελευθέρωση της ενέργειας και τη μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρεία όλα ζυγίζονται στο βωμό του κόστους. Ακόμη και η ανθρώπινη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι πως η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας αντί να έχει ειδικευμένους γιατρούς Εργασίας στα ορυχεία και στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, καταφεύγει, άλλοτε σε λύσεις με μετακινούμενους γιατρούς και άλλοτε – όπως τώρα – να μη διαθέτει κανέναν.

Την ευθύνη έχουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να προσλάβουν μόνιμους γιατρούς και επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), όπως και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ, οι οποίες με διάφορους τρόπους έβαλαν πλάτη να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική».