Χωρίς ιατρικά είδη μένουν τον Νοέμβριο τα νοσοκομεία

Της Ελένης Πετροπούλου

Χωρίς ιατρικά είδη κινδυνεύουν να μείνουν -μέσα στον Νοέμβριο- τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των χρεών τους προς τις προμηθεύτριες εταιρείες. Τέσσερις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες – μέλη του (περίπου 2 δισ. ευρώ) ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) ανακοίνωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν και στα μέλη του 2,8 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΙΕ, τα ανεξόφλητα τιμολόγιά τους έχουν ανέλθει σε ύψος ρεκόρ, μόλις 2 έτη από την προηγούμενη ρύθμιση η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2005. Όπως αναφέρει, ο μέσος χρόνος εξόφλησης έχει υπερβεί τους 18 μήνες με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες του κλάδου να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ο Σύλλογος καταγγέλλει ακόμη ότι «οι πάρεδροι δεν υπογράφουν πολλά εντάλματα πληρωμής διότι θεωρούν πολλές προμήθειες των νοσοκομείων παράνομες, επειδή πραγματοποιούνται ως παρατάσεις παλαιών συμβάσεων (δηλαδή με τις ίδιες τιμές ή χαμηλότερες της προηγούμενης σύμβασης) ή με απευθείας ανάθεση κλπ.». Όπως εξηγεί η ΠΑΣΥΠΙΕ, «αυτό συμβαίνει διότι με ευθύνη των φορέων καθυστερούν υπερβολικά να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί». Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να κάνουν τις προμήθειες με τους προαναφερόμενους τρόπους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη – εταιρείες του ΠΑΣΥΠΙΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναστολή των παραδόσεών τους προς τα δημόσια νοσοκομεία από τον Νοέμβριο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα για άμεση εξόφληση των τιμολογίων.

Εν τω μεταξύ, για οικονομικό αδιέξοδο των νοσοκομείων εξαιτίας των χρεών, κάνει λόγο σε ερώτησή που κατέθεσε στην Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χανίων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Μανώλης Σκουλάκης.

2,5 δισ.
Στην ερώτησή του ο κ. Σκουλάκης υπενθυμίζει πως στα τέλη του 2004 με τον νόμο 3301/2004, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ρύθμισε τα χρέη των Νοσοκομείων για το χρονικό διάστημα από 30-4-2001 έως 31-12-2004, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέρχονταν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Μέσα Οκτωβρίου του 2007, τρία περίπου χρόνια μετά τη νομοθετική ρύθμιση των χρεών, τα νέα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας έχουν -σύμφωνα με τον κ. Σκουλάκη- «εκτοξευτεί στα ύψη» και τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές να υπολογίζονται για την τριετία 2004-2007 περί τα 3,5 δισ. ευρώ.