Χωρίς ιατρικά υλικά δύο νοσοκομεία

«Σκληραίνει» η στάση των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν σε αναστολή παραδόσεων υλικών στο ΕΣΥ, λόγω των ανεξόφλητων τιμολογίων τους που ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισ. και χρονολογούνται από το 2005!

Από σήμερα, οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού, προχωρούν στην πλήρη διακοπή προμήθειας ορθοπεδικών υλικών, για όλα τα περιστατικά τακτικά και έκτακτα, καθώς και στην απόσυρση παρακαταθηκών εργαλείων και υλικών στα Νοσοκομεία ΚΑΤ και Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) έχει ειδοποιήσει τα δύο νοσοκομεία, ώστε να μην προγραμματίσουν εφημερίες και χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν τη χρήση των υλικών των μελών του.

Όπως υποστηρίζει η απόφαση αυτή ελήφθη «μετά την πλήρη αποτελμάτωση στο θέμα της εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων που, παρά τις πολλαπλές απατηλές υποσχέσεις των αρμοδίων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, βαίνει δραματικά επιδεινούμενη». Την ίδια στιγμή, επ΄ αόριστον αναστολή των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν από την περασμένη Πέμπτη και οι προμηθευτές ιατρικών ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) ενώ πενθήμερες επαναλαμβανόμενες διακοπές προμήθειας έχουν αποφασίσει και τα μέλη του ΣΕΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών).

Εμπαιγμός
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), «οι εταιρίες μέλη του Συλλόγου δεν θα ανεχθούν να εμπαίζονται πλέον με κούφιες και αόριστες υποσχέσεις ούτε θα αποδεχθούν κανένα σχέδιο ρύθμισης πέραν της άμεσης και χωρίς όρους εξόφλησης των καθυστερημένων οφειλών των νοσοκομείων, οι οποίες αφορούν σε τιμολόγια από 1/1/05 έως 31/12/08».

Αλλά και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, τα χρέη αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και ανέρχονται μόνο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ? μέλη του, στο αστρονομικό ποσό των 2,68 δισ. ευρώ έως τις 31-12-2008.

Ελένη Πετροπούλου