Χωρίς ιατρική περίθαλψη το 93% των μεταναστών

Της Ελένης Πετρόπουλου

Οι μετανάστες στη χώρα μας ζουν χωρίς ιατρική περίθαλψη, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση μεταξύ επτά ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά την αδυναμία πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας. Στη χώρα μας μόλις το 6,9% των μεταναστών έχουν πραγματική πρόσβαση στην υγεία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 90,1% – 99% για άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Τη στιγμή μάλιστα που μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS, εμφανίζουν στους μετανάστες υψηλά ποσοστά μετάδοσης, από 2,3% έως και 14%, έναντι του γενικού πληθυσμού που ανέρχεται σε 1%.

Συνολικά, στην Ευρώπη, σχεδόν 8 στους 10 μετανάστες, χωρίς άδεια παραμονής, μπορούν θεωρητικά να επωφεληθούν μιας υγειονομικής κάλυψης, ωστόσο μόνο το 24% των ατόμων έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Και από αυτούς, για έναν στους 10 «κλειστές» παραμένουν οι πόρτες των νοσοκομείων εξαιτίας της άρνησης περίθαλψης από το ιατρικό προσωπικό.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησαν και παρουσίασαν χθες οι Γιατροί του Κόσμου. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η οποία σε πρώτη φάση αφορά το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο:

Οι συνθήκες διαβίωσης των ερωτηθέντων είναι δύσκολες: 40% των ατόμων έχουν προσωρινή κατοικία και 11% ζουν στον δρόμο.

Δύο στους 10 θεωρούν την κατάσταση της υγείας τους κακή ή πολύ κακή. Μόνο το 1/3 όσων υποφέρουν από κάποια χρόνια ασθένεια, επωφελούνται μίας θεραπείας.

Το 1/3 δεν γνωρίζει το δικαίωμά του για υγειονομική κάλυψη.

Στο θέμα του HIV/AIDS η πλειονότητα αγνοεί τη δυνατότητα της δωρεάν διάγνωσης και τα 2/3 αγνοούν ότι οι θεραπείες είναι προσβάσιμες σε όλους.

Η έλλειψη πληροφόρησης των ενηλίκων για την πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη είναι εξίσου ανεπαρκής όσον αφορά στο θέμα εμβολιασμού των παιδιών.