ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ- Αγοράκι έσβησε έπειτα από 12 ημέρες περιπλάνησης στα νοσοκομεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ενός βρέφους από τον νομό Κοζάνης κατέληξε η επί δώδεκα ημέρες περιπλάνησή του σε τρία νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας: τα δύο νοσοκομεία του νομού, στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, δεν διαθέτουν εδώ και μήνες στελεχωμένη παιδιατρική κλινική. Το παιδί νοσηλεύθηκε διαδοχικά στη Βέροια, στο Ειδικών Παθήσεων και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου και κατέληξε. Η περιπέτεια του μόλις ενός έτους αγοριού ξεκίνησε πριν από 13 μέρες, όταν παρουσίασε ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά τον εμβολιασμό του κατά της ηπατίτιδας. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Κοζάνης εδώ και πέντε μήνες δεν διαθέτει παιδίατρο: παρ΄ ότι προκηρύχθηκαν θέσεις, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Με ένα γιατρό, που όμως δεν εφημέρευε εκείνη την ημέρα, λειτουργεί η αντίστοιχη μονάδα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Έτσι, οι γονείς του παιδιού αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον γιατρό του ασφαλιστικού τους ταμείου, και στη συνέχεια αποφάσισαν να μεταφέρουν το αγοράκι στο Νοσοκομείο της Βέροιας. Έπειτα από δώδεκα ώρες παραμονής στην κλινική η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, αφού στα συμπτώματά του προστέθηκε η δύσπνοια. Τότε οι γιατροί αποφάσισαν τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη φοβούμενοι πως επρόκειτο για λοιμώδες νόσημα.

Στο Ειδικών Παθήσεων, πια, οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό χορηγώντας στο βρέφος υγρά και ειδικούς καταλύτες και τοποθετώντας του ορό. Όμως, ξαφνικά το βρέφος παρουσίασε εμβολή με έντονο μελάνιασμα και χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ για να ανανήψει. Το αγοράκι διακομίστηκε εκ νέου αυτή τη φορά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, όπου οι γιατροί κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας του, αν και παρέμενε το μελάνιασμα στα άκρα του και εξεταζόταν το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε μερικό ακρωτηριασμό, ώστε να μην προχωρήσει η σήψη σε άλλα όργανα.

Το άτυχο αγοράκι έχασε προχθές τη μάχη με τη ζωή, καθώς, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, υπέστη ολοκληρωτική εμβολή, καρδιακή και πνευμονική.