Χωρίς σύνορα στην υγεία

Βήμα προσέγγισης των πολιτών που διαμαρτύρονται συχνά ότι η Ενωμένη Ευρώπη αδιαφορεί για την καθημερινότητά τους πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα της Κομισιόν περιλαμβάνονται προτάσεις για τη διασυνοριακή περίθαλψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων που αφορούν ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ικανότητες και ομοφυλόφιλους.

Η οδηγία για την περίθαλψη, που παρουσιάστηκε από την Κύπρια επίτροπο για την Υγεία, Ανδρούλα Βασιλείου, ανοίγει πρακτικά το δρόμο στους Ευρωπαίους για την αναζήτηση στα κράτη – μέλη της ΕΕ της καλύτερης πρότασης στο θέμα χωρίς εμπόδια. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι πολίτες ενός κράτους – μέλους μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε θεραπεία σε άλλη χώρα των «27», χωρίς να προαπαιτείται έγκριση των εγχώριων αρχών. Oι ασθενείς αποκτούν μάλιστα το δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων που δαπανούν για τη θεραπεία τους από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους. O μοναδικός περιορισμός αφορά το ύψος του ποσού, αφού θα καλύπτεται μόνο στο ποσοστό που θα τους είχε επιστραφεί αν είχαν λάβει την περίθαλψη στη χώρα τους.

Φρένο στον «τουρισμό»

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Βρετανών, που φοβούνται μαζική έξοδο πολιτών σε άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέλαβε στην οδηγία την πρόβλεψη για «μπλοκάρισμα» στην επιστροφή χρημάτων, αν διαπιστωθεί ότι επιζητεί περίθαλψη στο εξωτερικό μεγάλος αριθμός ασθενών από ένα κράτος – μέλος.

Σύμφωνα με την Κύπρια επίτροπο, τα προτεινόμενα μέτρα θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και θα ωφελήσουν τους ασθενείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη.

Η κίνηση της Κομισιόν αναμένεται να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες στα κράτη της ΕΕ, καθώς από έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιοποιήθηκε χτες προκύπτει ότι το 94% των Ελλήνων και το 91% των Ευρωπαίων δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν σε άλλο κράτος – μέλος, προκειμένου να λάβουν υγειονομική περίθαλψη που δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους. Μάλιστα, το 77% των Ελλήνων και το 70% των πολιτών στους «27» θεωρούν ότι δικαιούνται να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλα κράτη – μέλη και να αποζημιώνονται γι’ αυτήν από το εθνικό σύστημα υγείας ή την ασφάλειά τους.

Κατά των διακρίσεων

Πιο ασαφής είναι, ωστόσο, η προτεινόμενη οδηγία κατά των διακρίσεων, καθώς αφορά θέματα «εκτός του χώρου εργασίας». O επίτροπος για την Απασχόληση και τις Ισες Ευκαιρίες, Βλαντιμίρ Σπίντλα, δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η ισότητα παντού, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια κατά ιδιοκτήτη που αρνείται να νοικιάσει διαμέρισμα σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Πολιτικοί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υποστήριξαν ότι η Κομισιόν μπαίνει σε «ξένα χωράφια», καθώς εισβάλλει στις εθνικές νομοθεσίες, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στην Ευρώπη επισήμαναν ότι είναι ασαφείς οι επιπτώσεις από την οδηγία.