Χωρίς υποδομές και προσωπικό τα ιδρύματα για παιδιά

Χωρίς υποδομές και προσωπικό τα ιδρύματα για παιδιά

 

Η έλλειψη προσωπικού και η απουσία κάθε επιστημονικής ιδιότητας μαστίζουν πανελλαδικά και τα 18 ιδρύματα για παιδιά που έχει ελέγξει από τον Ιούλιο του 2003 με 80 επισκέψεις η ομάδα του Συνηγόρου του Παιδιού με τον επικεφαλής Γιώργο Μόσχο.

 

Αποτέλεσμα, το σύστημα προστασίας του παιδιού στη χώρα μας να βασίζεται στην καλή προαίρεση ή αυτοθυσία του υπάρχοντος προσωπικού με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά αλλά και αναφορικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καθιέρωση ενός ευέλικτου προγραμματισμού προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ για το σύνολο του προσωπικού των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, είτε καλύπτει πάγιες είτε πρόσκαιρες ανάγκες, είναι μία από τις προτάσεις σχετικής έκθεσης του Συνηγόρου του Παιδιού προς τη διοίκηση. Φυσικά θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί η άμεση αντικατάσταση μέσω ΑΣΕΠ όσων συνταξιοδοτούνται.

Επιπλέον πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν οι οργανισμοί των ιδρυμάτων και παιδουπόλεων μέσω των οποίων προβλέπονται οι οργανικές θέσεις οι οποίες διέπονται από απαρχαιωμένη λογική και δεν περιλαμβάνουν επαρκές επιστημονικό προσωπικό. Το θέμα χρονίζει στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας.

Αμεση ανάγκη αποτελούν τόσο η συστηματική εκπαιδευτική στήριξη των φιλοξενουμένων στα ιδρύματα όσο και η διασφάλιση ότι ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις τους σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο τουλάχιστον παραμελημένος στην Ελλάδα θεσμός της αναδοχής από άτομα που θα έχουν κριθεί κατάλληλα θα έδινε πολλές λύσεις αξιοποιώντας τον εθελοντισμό και την ανθρωπιά των Ελλήνων.

Αντίθετα, από τη Δράμα, την Καβάλα, τις Φιλιάτες, τα Ιωάννινα, έως την Πάτρα και τα Χανιά όλα τα ιδρύματα πάσχουν από προσωπικό και υποδομές καρκινοβατώντας και εκθέτοντας τα 620 παιδιά που διαβιούν εντός σε σωματικούς και ψυχικούς κινδύνους και βέβαια τη χώρα ως κοινωνικό κράτος δικαίου.