Χορός δις για το Ασκληπιείο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Ερωτηματικά για το αύριο της συμφωνίας Marfin – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τη συμφωνία αντιπαροχής στο οικόπεδο του Ασκληπιείου Βούλας.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού. Η χθεσινή του ανακοίνωση αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η συμφωνία με τη Marfin για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη θέση του Ασκληπιείου Βούλας αλλά και μεγάλης ιδιωτικής μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής

Χορός πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από το Ασκληπιείο Βούλας. Η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την προχθεσινή της ανακοίνωση, η οποία άφηνε υπονοούμενα για επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από την καθυστέρηση ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Ασκληπιείου Βούλας (ιδιοκτησίας ΕΕΣ) και του Δημοσίου.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν και ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη με επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο οι επεισοδιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερυθρού Σταυρού και Δημοσίου για την ανανέωση της σύμβασης όσο και η συμφωνία με τον όμιλο της Marfin (για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη θέση του Ασκληπιείου Βούλας αλλά και μεγάλης ιδιωτικής μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής), είναι αποκαλυπτικά των εκατομμυρίων ευρώ που παίζονται στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Το έντονο ενδιαφέρον του για την υπόθεση έδειξε χθες και το Υγεία του ομίλου της Marfin. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τον ΕΕΣ αναμένεται να ολοκληρωθεί και ότι η μορφή της εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Δημόσιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Προαναγγελία ναυαγίου;

Οι χθεσινές εξελίξεις πάντως αφήνουν ερωτηματικά σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Marfin – ΕΕΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΕΣ ανέφερε πως «το πλαίσιο συμφωνίας με το Δημόσιο, σε ότι αφορά το Ασκληπιείο Βούλας, έχει ως απαρέγκλιτη αρχή τον δημόσιο χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και τη χρησιμοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων και της οικοπεδικής έκτασης του Ασκληπιείου αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΕΣΥ». Ανακοίνωση η οποία αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η συμφωνία με τη Marfin.

Συμφωνία για αντιπαροχή

Η συμφωνία (χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός) του Οκτωβρίου του 2006 προέβλεπε ότι στην έκταση των 100 στρεμμάτων, όπου στεγάζεται σήμερα και το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, το Υγεία θα κατασκεύαζε με την μέθοδο της αντιπαροχής μία ιδιωτική μαιευτική – γυναικολογική κλινική 16.000 τ.μ., ενώ στον υπόλοιπο χώρο θα κατασκεύαζε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις μέχρι 24.000 τ.μ. προκειμένου να αντικαταστήσει το Ασκληπιείο Βούλας