Χρειάζεται ένας «Καλλικράτης» και για την Υγεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

 

Η πρόληψη και η υιοθέτηση υγιει νού τρόπου ζω ής θα µπορούσαν να χαρίσουν στους Ελληνες τουλάχι στον 10 επιπλέον χρόνια ζωής. Οπως ωστόσο υπογραµ µίζει ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, που ορίστηκε πρόσφατα πρόε δρος του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων, σηµα ντικό ποσοστό των πολιτών δεν κά νει τις απαραίτητες προληπτικές εξετά σεις. Αντίθετα, πα ρατηρείται στη χώ ρα µας ανεξέλε γκτη συνταγογράφη ση και κατανάλωση φαρµάκων και µά λιστα ακριβών, που εκτοξεύει τις δαπά νες στα ύψη.

1 Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΟΦ στη χάραξη της πολι τικής φαρµάκου;

 
Θα είµαι έτοιµος να µιλήσω όταν αναλάβω τα καθήκοντά µου και κυρίως όταν ενηµερω θώ και συνεργαστώ µε τα στε λέχη του Οργανισµού.
2 Προβληµατίζουν οι αυξηµέ νες τιµές για το φάρ µακο ;

 
Μέχρι σήµερα οι προσπάθειες τιµολογιακής πολιτικής δεν απέ δωσαν τα αναµενόµενα, γιατί το κύριο πρόβληµα είναι η ανεξέ λεγκτη κατανάλωση ταυτόχρονα µε την υποκατάσταση φθηνών δοκιµασµένων φαρµάκων από νέα, πιο ακριβά.
 
3 Ποιος ευθύνε ται γι’ αυτό;

 
Ολοι οι εµπλεκόµενοι. Η Πολιτεία, οι φαρµακευτικές εταιρείες, οι φαρµακοποιοί, οι πολίτες και κυρίως οι γιατροί.
4 Υπάρχει λ ύσ η;

 
Η Πολιτεία έχει προχωρήσει τους τελευταίους µήνες µία σει ρά από σηµαντικές πολιτικές.
Θα χρειαστούν όµως και άλλες.
5 Θεωρείτε λύση την αύξηση του µεριδίου γενόση µω ν φαρµάκων στην αγορά;

 
Τα γενόσηµα από τη στιγµή που είναι πιο φθηνά, θα µπορούσαν να συµβάλουν περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών. Αρκεί να είναι ασφαλή και αποτελεσµατικά. Γιατί ένα φάρµακο µπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά αν είναι πιο αποτελεσµατικό µειώνει το συνολικό κόστος θεραπείας.
 
6 Τη συνταγογρ άφ ηση της δραστικής ουσίας αντί της εµπορικής ονοµασίας;

 
Σε ορισµένες χώρες εφαρµόζε ται µε επιτυχία, στη χώρα µας όµως πρέπει να προσµετρη θούν η ελλιπής εκπαίδευση και ενηµέρωση των γιατρών στην κλινική φαρµακολογία και ο κίν δυνος να µετακυληθούν τα κί νητρα για ακριβά φάρµακα από τους γιατρούς στους φαρµακο ποιούς.
 
7 Πώς εί ναι η πρόληψη στην Ελλάδα;

 
Σχεδόν ανύπαρκτη. Η πρόλη ψη είναι υποβαθµισµένη στις προτεραιότητες της Πολιτείας, στις πρακτικές των γιατρών και στη συνείδηση των πολιτών. Τελευταία όµως κάτι αλλάζει. Για να δούµε.
8 Οι καµπάνι ες αποδίδουν;

Οχι. Πλέον οι Ελληνες εί ναι αρκετά ενηµερωµένοι. Αυτό που λείπει είναι οργανωµένα προγράµµατα Αγωγής Υγείας στα σχολεία, στους χώρους ερ γασίας και στους τόπους κατοι κίας και οργανωµένες υπηρεσί ες για προληπτικό έλεγχο.
 
9 Πρόληψη σ ηµ αίνει τακτι κός ιατρικός έλεγχος;

Σηµαντικά ποσοστά Ελλήνων δεν κάνουν τις βασικές προλη πτικές εξετάσεις, κυρίως για τα καρδιαγγειακά και τους καρκί νους που αποτελούν τις βασι κές αιτίες θανάτου.
 
10 Τo check up είναι ενι αίο για όλους;

 
Είναι επιστηµονικό λάθος και οικονοµικά δαπανηρό να γίνο νται εξετάσεις σε ενιαία και ετήσια βάση.
 
11 Η απουσία µαζικού προ ληπτικού προγράµµατος κόβει χρόνια;

 
Αν φροντίζαµε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, δηλαδή το κάπνισµα, την κακή διατρο φή, την παχυσαρκία, την έλλει ψη άσκησης και το στρες και αν κάναµε τις βασικές προλη πτικές εξετάσεις, θα κερδίζαµε κατά µέσο όρο τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.
 
12 Υπάρχουν ανισότητες στις προληπτικές εξε τάσεις…
Οι πλουσιότεροι κάνουν πιο συ χνά προληπτικές εξετάσεις από ό,τι οι φτωχότεροι. Το ίδιο πα ρατηρούµε και στα Ταµεία, ανά µεσα στα λεγόµενα «φτωχά» και «ευγενή».
 
13 Εντοπίζονται και στο ΕΣΥ ανισότητες;

 
Παρά το φακελάκι που κατα στρατηγεί κάθε έννοια δωρεάν περίθαλψης, το ΕΣΥ παραµένει σχετικά ισότιµο.
 
14 Η ψαλίδα των ανισοτή των θα ανοίξει;

 
Αλλού θα ανοίξει και αλλού θα κλείσει. Οι Ελληνες λόγω οικο νοµικών δυσκολιών µάλλον θα προσφεύγουν στο ΕΣΥ και λιγό τερο στον ιδιωτικό τοµέα, µειώ νοντας έτσι τις σχετικές ανισό τητες. Οσοι µπορούν να πληρώ νουν θα είναι µεν λιγότεροι αλ λά πιο προνοµιούχοι.
 
15 Το ΕΣΥ µπορεί να ανα βαθµιστεί σε περίοδο οικονοµικής ύφεσης;

 
Μπορεί εφόσον υπάρξει σύγ χρονη οργάνωση και διοίκη ση κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά και εφόσον λειτουρ γήσει επιτέλους οργανωµένη Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας.
16 Τα νοσοκοµεία αποδει κνύονται σπάταλα…

Η σπατάλη στα νοσοκοµεία έχει να κάνει πρωτίστως µε την κα κοδιοίκηση που παράγει δια φθορά. Η σπατάλη που µπορεί να µειωθεί, ανέρχεται στο 30% των σηµερινών δαπανών.
 
17 Μπορεί να µπει φρέ νο στις µίζες και τα φα κελάκια;
 
Ασφαλώς, αρκεί να µπει φρέ νο στην κακοδιοίκηση και την άναρχη οργάνωση.
 
18 Η οικονοµική κρίση βλάπτει την υγεία;

 
Η φτώχεια είναι πρώτη αιτία αρρώστιας και θανάτου διε θνώς, ενώ η ανεργία αλλά και η απειλή απώλειας της εργασί ας επιδεινώνουν την υγεία.
 
19 Αρα κρίνεται επιτακτι κός ο επανασχεδιασµός του ΕΣΥ αφού θα αποτελέσει «καταφύγιο»;

 
Χρειάζεται ένας «Καλλικράτης» και για την Υγεία. Οι σηµερινές υποδοµές και το ανθρώπινο δυ ναµικό είναι άναρχα κατανεµη µένα, παρουσιάζοντας αλλού υπερκατανάλωση και αλλού ελ λείψεις, µε τραγικές πολλές φο ρές επιπτώσεις.
 
20 Μία συµβουλή υγείας…

Οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν πάνω απ’ όλα να µην αρρωσταίνουν, ασκώντας σωστά την πρόληψη. Το αν είµαστε υγιείς ή άρρωστοι εξαρτάται κατά 50% από τη συµπεριφορά µας.