Χρήστες… πειραματόζωα

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» στις 7/2/2010 με τίτλο «Πεθαίνοντας στην απεξάρτηση», στο οποίο είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για το θάνατο του Ροδίτη Κώστα Σταυριανάκη στην κλινική «Αγιος Νικόλαος».

 Η Μαρία Παπαχατζή αναρωτιέται, δίπλα στη φωτογραφία του παιδιού της, πότε θα σταματήσει να εφαρμόζεται η μέθοδος αποτοξίνωσης που στοίχισε τη ζωή του. Ο 30χρονος νέος είχε καταφύγει εκεί για να αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά με τη μέθοδο ταχείας απεξάρτησης με ναλτρεξόνη.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απαγορεύεται σε ιδιωτικές κλινικές και επιτρέπεται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας και ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης.

Η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά έστειλε τη μηνυτήρια αναφορά των γονιών, Μαρίας Παπαχατζή και Φώτη Σταυριανάκη, κατά των Ιωάννη και Δημητρίου Θεοδωρουλέα και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το θάνατο του Κ. Σταυριανάκη, αλλά και το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και στη Νομαρχία Πειραιώς, ζητώντας να ελεγχθεί άμεσα η κλινική που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, με εντολή οι νέες εκθέσεις να συσχετισθούν με αυτές που είχαν συνταχθεί το 2006.

Εκθέσεις κλεισμένες στα συρτάρια

«Ενα παιδί έχει χαθεί. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Στην απεξάρτηση δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται οι νόμοι και να γίνονται νέοι άνθρωποι πειραματόζωα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση», δηλώνει η υφυπουργός. «Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των ναρκωτικών με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ανθρώπων που θέλουν να αποτοξινωθούν. Και αυτό θα γίνει με στοχευμένες ενέργειες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Η συγκεκριμένη κλινική έχει απασχολήσει επανειλημμένως από το 2004 το υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, τη Νομαρχία Πειραιώς και τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, στις 16 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του άτυχου νέου, αναβλήθηκε δίκη στην οποία οι ιδιοκτήτες της κλινικής αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες. Επίσης, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας το 2006 είχε πραγματοποιήσει ελέγχους, ενημερώνοντας την τότε ηγεσία του υπουργείου ότι η μέθοδος εφαρμόζεται κατά παράβαση του νόμου 2161/1993. Ομως, όλες οι εκθέσεις βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια των διάφορων φορέων.

Ακόμη και τώρα ο ιδιοκτήτης της κλινικής συνεχίζει να διαφημίζει τη μέθοδό του σε ιδιωτικά κανάλια.

Η μητέρα του θύματος, Μαρία Παπαχατζή, καταγγέλλει: «Με τη μήνυση και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, προσδοκούσαμε, εκτός από την ενημέρωση του κόσμου, ο ιδιοκτήτης της κλινικής να σιωπήσει. Αντίθετα επανειλημμένα, χρησιμοποιώντας χρήστες, αλλά και ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες, διαφημίζει βαρύγδουπα το “προϊόν” του πάντα στο ίδιο τηλεοπτικό αθηναϊκό κανάλι, αναφέροντας ότι η μέθοδος εφαρμόζεται δωρεάν στην κλινική του. Προφανώς τα 16.290 ευρώ αλλά και η ζωή του παιδιού μας θεωρούνται, κατά τον ιδιοκτήτη, δωρεάν κοινωνική προσφορά. Θα ήθελα να ρωτήσω την υφυπουργό ώς πότε η συγκεκριμένη κλινική θα συνεχίσει να διαφημίζεται και να λειτουργεί εφαρμόζοντας τη θανατηφόρα μέθοδο ανενόχλητη;»

Για το αν η μέθοδος είναι αποδεκτή επιστημονικά η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιόρη μας λέει: «Ρωτήσαμε τα υπουργεία Υγείας άλλων χωρών για το αν αποδέχονται επιστημονικά τη μέθοδο και η απάντησή τους είναι αρνητική. Δυστυχώς έπρεπε να συμβεί το περιστατικό της Ρόδου να μας αφυπνίσει».