Χρόνιες και αγιάτρευτες οι πληγές σε ιδιωτικές κλινικές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 dkarag@pegasus.gr

Ψυχικά πάσχοντες στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό και θεραπεία. Κατεψυγμένα προϊόντα χωρίς ευδιάκριτη ημερομηνία λήξης. Μεταμοσχεύσεις σε κλινικές που δεν έχουν άδεια. Παραπλανητική διαφήμιση για «θαυματουργές» εξετάσεις κατά του καρκίνου…

Είναι η… σύγχρονη εικόνα μονάδων του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην Ελλάδα. Την ώρα που το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πλήγματα κύρους, ιδιωτικές κλινικές και μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές διαμορφώνουν συνθήκες κρίσης και στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της περίθαλψης στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας για το 2006. Οι επιθεωρητές περιγράφουν τον ιδιωτικό τομέα με καθόλου κολακευτικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαβιβάσει υποθέσεις στον εισαγγελέα και έχουν ζητήσει την παρέμβαση των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Κραυγαλέα είναι η περίπτωση μίας ψυχιατρικής κλινικής, στην οποία εντόπισαν κυριολεκτικά συνθήκες μεσαίωνα. Η κλινική είχε εισέλθει σε στάδιο οριστικής εκκαθάρισης, μετά από καταγγελία μετόχων της.

Λόγω του καθεστώτος αυτού, δεν εκδίδονταν από την αρμόδια διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας βεβαιώσεις καλής λειτουργίας, απαραίτητες για την ανανέωση των συμβάσεων της κλινικής για νοσηλεία ψυχικώς πασχόντων με τα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Το ΙΚΑ προέβη σε μεταφορά των ασθενών του που νοσηλεύονταν στην κλινική σε άλλες συμβεβλημένες με αυτό ιδιωτικές κλινικές. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν τα δεδουλευμένα και επτά εξ αυτών είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας.

Οι ασθενείς δεν σιτίζονταν για ένα διάστημα και δεν ήταν δυνατό να ακολουθήσουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν φροντίσει για την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων και γινόταν προσπάθεια αντικατάστασης της αγωγής τους με τα φάρμακα που υπήρχαν στο φαρμακείο της κλινικής.

Ο εσωτερικός κτιριακός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός παρουσίαζε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει άμεση προμήθεια επαρκούς ποσότητας φαρμάκων, ενώ η σίτιση των ασθενών έγινε με εταιρεία έτοιμου φαγητού.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές και η συγκεκριμένη διέκοψε τη λειτουργία της.

ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟ

Οδοντίατρος χωρίς άδεια

Πέρα και πάνω από τον Νόμο λειτουργούν υγειονομικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Υπεύθυνοι ιδιωτικής κλινικής διαφήμιζαν και παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν αναφέρονταν στην άδεια λειτουργίας της.

Ιατρικές και άλλες υπηρεσίες της παρέχονταν σε κτίρια διαφορετικά από αυτό για το οποίο είχε εκδοθεί η ισχύουσα άδεια λειτουργίας της.

Στην κλινική λειτουργούσε παιδιατρικό τμήμα με μόνιμα απασχολούμενους παιδιάτρους και διενεργούνταν χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά, κατά παράβαση των διατάξεων που ίσχυαν κατά τον έλεγχο.

Εξακολουθούσε, δε, να παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας σε παιδιά, παρά την επιβολή προστίμου από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Οδοντίατρος λειτουργούσε ιατρείο, παρά το ότι του είχε ανακληθεί η άδεια άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος και η άδεια λειτουργίας του οδοντιατρείου από την αρμόδια Διεύθυνση.

Παράλληλα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος τον είχε διαγράψει από μέλος του για έναν χρόνο, ενώ το ιατρείο του λειτουργούσε σε διεύθυνση την οποία δεν είχε δηλώσει στην Εφορία.

ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ – ΑΧΟΥΡΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ

Κατεψυγμένα προϊόντα χωρίς ευδιάκριτη ημερομηνία λήξης

Χειρουργεία χωρίς άδεια, βρώμικα μαγειρεία και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, εντόπισαν οι επιθεωρητές σε ιδιωτική κλινική.

Οι υπεύθυνοι της κλινικής είχαν προβεί σε μείωση των κρεβατιών, αύξησαν τις χειρουργικές της αίθουσες, ενώ έθεσαν σε λειτουργία μονάδα αυξημένης φροντίδας, η οποία δεν αναφερόταν στην άδεια λειτουργίας της.

Απασχολούσαν ελλιπές βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμους και καθαρίστριες), δεν διέθεταν βασικούς βοηθητικούς χώρους, τα μαγειρεία ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής, τόσο στα μαγειρεία, όσο και στο κυλικείο.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα που χρησιμοποιούσε δεν είχαν ευδιάκριτη ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος των προϊόντων.

Η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας είχε εκδώσει άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τον Προεδρικό Διάταγμα 235/2000, χωρίς όμως να υπάρχουν θεωρημένα σχέδια της κλινικής.

Οι επιθεωρητές έδωσαν οδηγίες προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ανακαινίσεις στα μαγειρεία και να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Παρέπεμψαν, δε, τους υπευθύνους της κλινικής στην αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της νομαρχίας για περαιτέρω έλεγχο.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

Διακινούσε σκευάσματα χωρίς άδεια από τον Οργανισμό Φαρμάκων

Σκευάσματα που δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) διακινούσε αναισθησιολόγος.

Με πρόσχημα την ενημέρωση του κοινού, ο συγκεκριμένος γιατρός χρησιμοποιούσε καθημερινές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, προκειμένου να κάνει έμμεση διαφήμιση των ιατρικών πράξεων που εφάρμοζε στο ιατρείο του και των προϊόντων που διακινούσε μέσω συστεγαζόμενης με το ιατρείο του εταιρείας, ιδιοκτησίας συγγενικών του προσώπων.

Στο ιατρείο του διακινούσε σκευάσματα -συμπληρώματα διατροφής- τα οποία δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ. Συστεγαζόταν, δε, με εμπορική εταιρεία, η οποία διακινούσε συμπληρώματα διατροφής και συσκευές, τα οποία προμηθεύονταν οι ασθενείς, κατόπιν προβολής και σύστασης του γιατρού.

Ο γιατρός συνιστούσε στους ασθενείς του την προμήθεια της συσκευής, η οποία δεν είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη ασθένειας.

Εφάρμοζε στο ιατρείο του ιατρική πράξη, κατά την οποία εγχύει ενδοφλέβια ορό με ουσία, η οποία κυκλοφορεί με σκοπό την απομάκρυνση τοξικών μετάλλων από τον οργανισμό ασθενών, με τη μέθοδο της χηλίωσης.

Το εν λόγω σκεύασμα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και διακινείται κανονικά στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), περιέχεται στο Εθνικό Συνταγολόγιο και ανήκει στα αντίδοτα, έχοντας ως ένδειξη «δηλητηριάσεις από μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα».

Παρουσιάζει, δε, σοβαρές παρενέργειες, γεγονός το οποίο προκαλεί πολλές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου.

Το πόρισμα των επιθεωρητών διαβιβάστηκε στον ΕΟΦ και στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, από τη διοίκηση του οποίου ζητήθηκε η παραπομπή του γιατρού στο πειθαρχικό συμβούλιο, για παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, σχετικά με την προβολή, διαφήμιση και πώληση σκευασμάτων και συσκευών.

Φάμπρικα με εξετάσεις υψηλού κόστους

«Πελάτες» από τα Ταμεία του Δημοσίου για ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με το οποίο συνεργάζονταν «ψάρευαν» δύο ιδιώτες γιατροί.

Πρόκειται για έναν νευροχειρουργό και έναν καρδιολόγο, οι οποίοι είχαν συνάψει σύμβαση με το Δημόσιο. Παράλληλα, ήταν επιστημονικά υπεύθυνοι και σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, στο οποίο παρέπεμπαν συστηματικά ασφαλισμένους του Δημοσίου για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων.

Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι ο νευροχειρουργός συνταγογραφούσε μεγάλο αριθμό εξετάσεων υψηλού κόστους, ενώ τα περισσότερα αποκόμματα έφεραν την ίδια διάγνωση.

Σχεδόν όλα τα αποκόμματα των βιβλιαρίων που περιείχαν παρακλινικές εξετάσεις που συνταγογραφούσαν οι συγκεκριμένοι γιατροί, ελέγχονταν και εγκρίνονταν από τους ελεγκτές γιατρούς συγκεκριμένης Υπηρεσίας Ασφάλισης Δημοσίου της Αθήνας, παρότι οι ασφαλισμένοι κατοικούσαν σε διαφορετικά προάστια του Λεκανοπεδίου.

Οι ιατροί ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήλεγχαν, ενέκριναν και υπέγραφαν -κατά πάσα πιθανότητα- τα αποκόμματα που το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο προσκόμιζε και όχι βιβλιάρια παρουσία των ασφαλισμένων, όπως ορίζει ο νόμος.

Μοσχεύματα χωρίς πιστοποίηση

Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, χωρίς να διαθέτει άδεια, πραγματοποιούσε ιδιωτική κλινική.

Τα μοσχεύματα προέρχονταν από τράπεζες οφθαλμών του εξωτερικού, κατόπιν παραγγελίας τους από τον ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό. Κατά την εισαγωγή τους, τα μοσχεύματα δεν πιστοποιούνται από αρμόδιο φορέα της χώρας μας και εκτελωνίζονται ως κοινά προϊόντα.

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς πραγματοποιούνται και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια και ενδεχομένως και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διενέργειά τους.