«Χρυσές δουλειές» με τα βλαστοκύτταρα

 

Της Ελένης Πετροπούλου

«Χρυσές» δουλειές κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και φύλαξης βλαστοκυττάρων, καθώς ο τζίρος μόνο στην Ελλάδα των εταιρειών αυτών ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση! Ενδεικτικό είναι ότι η συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων στα ιδιωτικά μαιευτήρια στοιχίζει πάνω από 2.000 ευρώ. Αντίθετα, δωρεάν είναι το κόστος για τα ζευγάρια που επιλέγουν το «Ελενα» και το «Αττικόν», καθώς είναι συνδεδεμένα με τη Δημόσια Τράπεζα.

Διχασμός

Την ίδια στιγμή, διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα στο θέμα φύλαξης βλαστικών κυττάρων. Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση τους για θεραπείες και έτσι οι ειδικοί κάνουν λόγο για κατάχρηση στη διαχείριση των βλαστοκυττάρων, αλλά και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε, χθες, ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας. Ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι τα βλαστοκύτταρα θα αποτελέσουν -ίσως- το μέλλον στην αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων. Πρόσθεσε, όμως, πως έχει γίνει κατάχρηση στη διαχείρισή τους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα τα διαφημιζόμενα για τις ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με την κ. Αικατερίνη Σταυροπούλου – Γκιόκα, διευθύντρια της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, «αυτή τη στιγμή στη Δημόσια Τράπεζα διατηρούνται περισσότερες από 600 μονάδες αίματος, έτοιμες για χρήση».

Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση μυελού των οστών τέσσερις μονάδες που φυλάσσονταν στη Δημόσια Τράπεζα, ενώ μόλις χθες έγινε αίτηση από παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας για άλλη μία μονάδα.

Σημειώνεται ότι μόλις το 30% των μονάδων που συλλέγονται κρίνεται «κατάλληλο προς χρήση» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας.