Χρυσοπληρωμένος ο ατελής “χάρτης υγείας” του Α. Λοβέρδου

 

Εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τον περίφημο "χάρτη υγείας", που εντούτοις δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία που τον απαρτίζουν είναι ασαφή και δεν στηρίζονται σε αδιάβλητη μέθοδο συλλογής και διεξαγωγής συμπερασμάτων. Χρησιμοποιείται άρον-άρον από την κυβέρνηση για να στηρίξει την πολιτική των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Μιχ. Κριτσωτάκης: Ασαφή στοιχεία, αλλά σαφής πολιτική υπακοής στην τρόικα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, βάσει της αρχικής συμφωνίας, έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ και το ΚΕΛΠΝΟ άλλα τρία εκατομμύρια από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. Τα στοιχεία προκύπτουν από παλαιότερη απάντηση της τότε υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αν και κανείς από τους εμπλεκομένους δεν δίνει μέχρι σήμερα σαφή απάντηση για το ακριβές ύψος της δαπάνης, που ενδέχεται να ξεπερνά και αυτό το ποσό.

Ο "χάρτης υγείας", τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, είναι η βάση δεδομένων εξορθολογισμού του συστήματος υγείας ώστε να «τρέξουν» το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν εκ των υστέρων, ίσως και με νομοσχέδιο τότε, αφού τώρα οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με υπουργική απόφαση.

Το έργο του "χάρτη υγείας" ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, με υποτυπώδη υποδομή, αλλά δαπανήθηκαν από τις κυβερνήσεις πολλά εκατομμύρια ευρώ, το ακριβές ύψος των οποίων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε σημερινές τιμές, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όμως να αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εκ νέου το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ, ενώ μόνο για τη «διάχυση γνώσης», έκφραση που αναφέρεται στην προπαγάνδα στους κύκλους των επικοινωνιολόγων, το ΚΕΛΠΝΟ χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ.

Ο Μ. Κριτσωτάκης επεσήμανε ότι η πλειονότητα του κόσμου της Υγείας δεν έχει πεισθεί ότι ο συγκεκριμένος υγειονομικός χάρτης απαντά στα επιτακτικά αιτήματα του χώρου της Υγείας, αλλά ότι μάλλον χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και συγχωνεύσεις. Επεσήμανε επίσης τη δεύτερη στη σειρά απουσία του Ανδρέα Λοβέρδου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως και από την προχθεσινή συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, και υπογράμμισε ότι δείχνουν απαξίωση και δημιουργούνται ερωτήματα