Χτυπά «καμπανάκι» για τη γρίπη

 

Ηπανδημία της γρίπης μόλις άρχισε στην Ευρώπη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα γρίπης, και προειδοποιεί ότι η «γηραιά ήπειρος» θα βρεθεί αντιμέτωπη μ ένα δεύτερο, πιθανότατα φονικότερο, κύμα του ιού, κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά της νέας γρίπης προβληματίζουν την αμερικανική κυβέρνηση.


Περισσότερα κρούσματα από το φθινόπωρο αναμένονται, σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Ν. Ντίμοκ, λόγω της περιορισμένης διάθεσης των εμβολίων

Αρχικά οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήλπιζαν ότι θα είχαν παραλάβει 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πριν από τον Δεκέμβριο, οπότε αρχίζει η εποχή κατά την οποία παρατηρείται έξαρση της γρίπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις βιομηχανίες, οι ΗΠΑ θα παραλάβουν 45 εκατ. δόσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν 20 εκατ. δόσεις κάθε εβδομάδα μέχρι να φθάσουν στα 195 εκατ. δόσεις που έχουν παραγγείλει.

Συνέντευξη

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Χέραλντ Τρίμπιουν» ο Νίγκελ Ντίμοκ, καθηγητής στο τμήμα βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες ποσότητες εμβολίων που θα είναι διαθέσιμες τους επόμενους μήνες, οι υγειονομικές Αρχές της «γηραιάς ηπείρου» θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα κρούσματα εν όψει του φθινοπώρου και της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία οι ιοί μεταδίδονται πιο εύκολα.

«Εάν μολυνθούν περισσότεροι πολίτες, τότε θα υπάρξουν πιο πολλές και σοβαρότερες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, γεγονός που σημαίνει περισσότερους θανάτους», τονίζει ο Βρετανός καθηγητής.

Μέχρι την περασμένη Κυριακή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που εδρεύει στη Σουηδία, είχε καταγράψει 38.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 60 θανάτους. Παγκοσμίως, από τον ιό Η1Ν1 έχουν μολυνθεί 229.000 άνθρωποι, ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα έφτασαν τα 2.084.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τώρα η Βόρειος και Νότιος Αμερική έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, και η Ευρώπη θα έχει την ίδια… τύχη μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ιός

Με βάση τις γενετικές αναλύσεις του ιού σε Ευρωπαίους ασθενείς, προκύπτει ότι ο ιός δεν έχει λάβει επιθετική μορφή, όμως, σύντομα μπορεί να αποκτήσει, υπογραμμίζει ο Οντίλ Ονέ, διευθυντής του «Παστέρ» στο Παρίσι.

Στη Βρετανία, με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, ο ιός έχει ήδη προσβάλει πάνω από 13.000 ανθρώπους, ενώ οι θάνατοι έφθασαν τους 44.

Στην Ισπανία, οι Αρχές έχουν εντοπίσει 11 θανάτους και 1.538 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οπως επισημαίνει η «Χέραλντ Τρίμπιουν», ο μεγάλος πονοκέφαλος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να επιλέξουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου προκειμένου να τους δώσουν προτεραιότητα μόλις ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το σωτήριο σκεύασμα.

ΝΟVΑVΑΧ

Παρασκευή εμβολίου με ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Αποτελεσματική αποδεικνύεται η χορήγηση ενός νέου εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 που παρασκεύασε η εταιρεία Novavax.

Η εταιρεία μελέτησε το γενετικό υλικό του ιού Η1Ν1 επί έναν μήνα και, όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπός της, κατάφερε να παρασκευάσει το εμβόλιο το οποίο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις στα πειραματόζωα, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Συνήθως απαιτούνται έξι μήνες για την παρασκευή ενός εμβολίου.

«Αυτό που απομένει», τόνισε εκπρόσωπος της Novavax, «είναι να λάβουμε την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διάθεσή του στην αγορά».

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ