Χτύπημα ΕΟΦ στην έλλειψη φαρμάκων

Διοικητικές κυρώσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες για τη μείωση των διατιθέμενων φαρμάκων χωρίς σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ επιβάλλει ο Οργανισμός, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων, που όπως διαπίστωσε προέρχεται από τη διάθεση μειωμένων ποσοτήτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις παράλληλες εξαγωγές των προϊόντων από τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης προχώρησε σε:

* Απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων MADOPAR (για την Πάρκινσον), CELLCEPT (ανοσοκατασταλτικό), TEGRETOL (αντικαταθλιπτικό), SEROQUEL (αντιψυχωσικό) μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2010 ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια και να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

(Ειδικά για το προϊόν MADOPAR η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης παρατάθηκε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 λόγω των συνεχιζόμενων αναφορών για έλλειψη).

* Διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό των φαρμακείων που συμμετέχουν παράνομα σε εξαγωγικές δραστηριότητες.

* Συλλογή στοιχείων και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ των φαρμακαποθηκών που διαθέτουν αποθέματα από τα παραπάνω προϊόντα με στόχο την ομαλοποίηση του εφοδιασμού των φαρμακείων.

Πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε αποστείλει εξώδικο στον ΕΟΦ για το θέμα της έλλειψης βασικών φαρμάκων από την αγορά.